Χτίζοντας μία performance / σεμινάριο παραστατικών τεχνών

Χτίζοντας μία performance / σεμινάριο παραστατικών τεχνών


When?

Start time: Thursday 11:30 (09 November)
End time: Thursday 14:00 (28 June)

Where?

Συμμορία του Ήλιου - σεμινάρια τεχνών
Δημοφώντος 136, Ανω Πετραλωνα, Athens

About

Από την σύλληψη στην σκηνική παρουσίαση

(α) γκρουπ κάθε Πέμπτη 20.30-23.00 μ.μ.

(β) γκρουπ κάθε Σάββατο στις 11.30-2.00 μ.μ. / επιλέγετε ένα από τα δύο γκρουπ

Ο εργαστηριακός κύκλος θα ξεκινήσει με αυτοσχεδιασμό, βασικές αρχές υποκριτικής και σκηνοθεσίας θεάτρου, ασκήσεις σωματικού θεάτρου, ψυχο-σωματικής ενεργοποίησης και έκφρασης, ομαδικότητας, ρυθμού, λόγου, φωνής, συγχρονισμού και σύνδεσης της ομάδας, επιτυγχάνοντας έτσι βαθιά σύνδεση με το σώμα, τα συναισθήματά μας, αλλά και τα άλλα μέλη της ομάδας.

Έχοντας εξερευνήσει τις δυνατότητες του σώματος και της φωνής μας, θα ξεκινήσουμε να αντλούμε και να συλλέγουμε το προσωπικό μας υλικό, το οποίο θα προέλθει από τα δικά μας ενδιαφέροντα. Έπειτα θα αναζητήσουμε προσωπικά ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης και υπό καθοδήγηση κάθε μέλος της ομάδας θα αποφασίσει αν θα εργαστεί ως μονάδα ή σε συνεργασία με τα άλλα μέλη για την τελική παρουσίαση, αν ασχοληθεί με κάποιο κείμενο της αρεσκείας του, είτε με αφορμή κάποιο ποίημα, τραγούδι, μία ιδέα, ένα συναίσθημα, μία κατάσταση, είτε κάτι που ο ίδιος επιθυμεί να δημιουργήσει. Θα διευρενήσουμε την πορεία υλοποίησης της έμπνευσης μέσω της σύνθεσης, ώσπου, τέλος, θα έχουμε διανύσει τη διαδρομή από την σύλληψη στην σκηνική παρουσίαση μιας ιδέας, έχοντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πρωτότυπης σκηνικής σύνθεσης:
Ερέθισμα -> Έμπνευση -> Σύλληψη -> Σύνθεση -> Σκηνική παρουσίαση.

Ταυτόχρονα με την πρακτική μας εξάσκηση θα αναφερόμαστε σύντομα στο θεωρητικό πλαίσιο της έρευνάς μας, το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές και θεωρίες του σύγχρονου θεάτρου, και γενικότερα, των παραστατικών τεχνών.

Στόχος του εργαστηριακού κύκλου είναι να εκφραστούμε δημιουργικά και αληθινά μέσα από μία ομάδα συν-δημιουργίας και να παρουσιάσουμε την δική μας ιδέα στο κοινό. Το πού θα παρουσιαστεί η φετινή δουλειά μας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες:

-θα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο σώμα, στη φωνή, στις ιδέες τους
-θα έχουν την εμπειρία μίας δημιουργικής ομάδας
-θα έχουν εμβαθύνει στην τεχνική τους
-θα έχουν διδαχθεί νέους τρόπους υλοποίησης μίας παράστασης (καλλιτεχνικούς και πρακτικούς).-Διδασκαλία-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μελίνα Σκούφου

-Διδασκαλία ρυθμού, φωνής, σύνθεσης: Νεφέλη ΣταματογιαννοπούλουΣε ποιους απευθύνεται:

-Σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν την τεχνική τους
-Νέους καλλιτέχνες
-Απόφοιτους δραματικών σχολών, σχολών θεάτρου, σχολών χορού
-Χορευτές, σκηνοθέτες, μουσικούς, οι οποίοι θέλουν να είναι δημιουργοί της τέχνης τους μέσα σε μία ομάδα έκφρασης και υποστήριξης και δημιουργικών σχέσεων.
-Σε ήδη υπάρχοντες καλλιτεχνικές ομάδες που θα ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή θα ήθελαν καθοδήγηση.
-Επίσης είναι ανοιχτό σε όποιον ενδιαφέρεται να εκφραστεί καλλιτεχνικά.

*Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εργαστηρίων μας παρουσιάστηκε το 2013 στη Συμμορία του Ήλιου με τίτλο «2012ΑΘΛΟΙ» (2013) και στο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» με την performance «Should I stay or should I go?» στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ (2015).

Πληροφορίες Σεμιναρίου:

Πότε: (α) γκρουπ κάθε Πέμπτη 20.30-23.00 μ.μ.

(β) γκρουπ κάθε Σάββατο στις 11.30-2.00 μ.μ. / επιλέγετε ένα από τα δύο γκρουπ

Έναρξη 9 Νοεμβρίου 2017 – Ιούνιο 2018

Κόστος: 80 ευρώ / το μήνα

Στη Συμμορία του Ήλιου, Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6974828873
email: skoufoumelina@gmail.comΜελίνα Σκούφου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε τη ζωγραφική και τον αθλητισμό, να γράφει ποιήματα και όταν αγόρασε την πρώτη της κιθάρα άρχισε να τα μελοποιεί.
Το θέατρο ήρθε στη ζωή της ως ένας παραπάνω τρόπος έκφρασης και την κέρδισε γιατί είναι μία σύνθεση επιμέρους τεχνών και επιπλέον, μία ομαδική τέχνη. Σπούδασε Υποκριτική-Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004-2008). Αργότερα σπούδασε στη σχολή σωματικού θεάτρου Duende School of Ensemble Physical Theatre (2015). Μεταπτυχιακό Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει παρακολουθήσει -μεταξύ άλλων- μαθήματα και σεμινάρια ζωγραφικής, ακροβατικών, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, Σωματικού Θεάτρου, δραματοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών, κιθάρας, μουσικής σύνθεσης, κ.ά.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, δίπλα στους σκηνοθέτες Παντελή Δεντάκη, Δημήτρη Μυλωνά, κ.ά.
Εργάστηκε επί δυόμιση χρόνια συντονίζοντας ομάδες θεάτρου στα 3 οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Παράλληλα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού και αργότερα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, δημιούργησε παιδικές ομάδες θεάτρου για τις οποίες έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα για παιδιά (2011-2016).
Η αγάπη της για τη ζωγραφική επανέρχεται και ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε την πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα», στο ArtGarage, στα Εξάρχεια. Ακολούθησε η δεύτερη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα-από το Χρώμα στο Φως», στον εκθεσιακό χώρο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο.
Το 2012 ίδρυσε τον χώρο τέχνης «Συμμορία του Ήλιου», όπου διεξάγονται σεμινάρια αλλά και πρόβες για θεατρικές παραστάσεις.
Τον Μάιο του 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Εβίβα!» στα πλαίσια του 4ου φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών στο θέατρο Τρένο στο Ρουφ, η οποία ξεχώρισε αμέσως για την ευρηματικότητά της. Ακολούθησαν δύο θεατρικοί χειμώνες για το «Εβίβα!» (2014-2016) στην κεντρική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ. Ανέλαβε τη σκηνοθεσία της performance “DogGame” της Ολίβιας Καλούδη που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ τον Ιούνιο του 2015.
Τον Απρίλη του 2016, εμπνεύστηκε το Πλας ντε λα Κονκόρντ – Plateia Omonoias – Concord, τριήμερη περφόρμανς στην Πλατεία Ομονοίας, η οποία ήταν στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival και στην οποία συμμετείχε ως συν-σκηνοθέτης (με την Manjari Kaul) και περφόρμερ.
Την άνοιξη του 2016, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Θάρρος και Αλήθεια», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο. Το 2017 σκηνοθέτησε την παράσταση “Ερωδιός” στο θέατρο ΠΚ και συμμετείχε ως περφόρμερ στo “The Glass between” της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου και στο “Gaze, a steady intent look” των Εύα Τσούρου και Μαρία Μεντή-Μερμίγκη.Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία.Βρήκε τον εαυτό της στη κατεύθυνση της Σύνθεσης. Συμμετείχε σε σεμινάρια ‘masterclasses’ με άξονα τους το σωματικό θέατρο και τη φωνή υπό την αιγίδα του Grotowski Institute και απο τους Song of the Goat Theater Φοίτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα ‘Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης’, του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ τώρα είναι υποψήφια Διδάκτωρ. Συμμετείχε και συμμετέχει σε πολλών ειδών performance, θέατρα αλλά και κινηματογραφικά έργα ως συνθέτρια, performer ή σκηνοθέτης Έχει παρουσιάσει δουλειές της ή συνεργασίες, στην Ιόνιο Ακαδημία ,στη Gallery Tittanium, στο φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας, στο φεστιβάλ της Ελευσίνας ‘’Τα Αισχύλεια’’, στο φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Μέγαρο Μουσικής,στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Grotowski Institute κ.α. Είναι ιδρύτρια του μουσικού σχήματος Spooky RedRum και της ερευνητικής καλλιτεχνικής ομάδας Ον OFF.Events around Συμμορία του Ήλιου - σεμινάρια τεχνών

Πρόγραμμα Συστημικής Θεραπείας με Συμβολικό Κόστος
550 m »

Πρόγραμμα Συστημικής Θεραπείας με Συμβολικό Κόστος

Friday 20:00 (30 March)
Κεντρο Παιδαγωγικης και Ψυχολογιας Ροδακινο, Athens

Συναισθήματα στην τάξη. Εργαστήρι παιδαγωγών.
550 m »

Συναισθήματα στην τάξη. Εργαστήρι παιδαγωγών.

Saturday 12:00 (17 March)
Κεντρο Παιδαγωγικης και Ψυχολογιας Ροδακινο, Athens

Δημιουργικές Συναντήσεις 2.2- Creative encounters 2.2
800 m »

Δημιουργικές Συναντήσεις 2.2- Creative encounters 2.2

Saturday 00:00 (24 March)
Feldenkrais Center, Athens

Rhezus+ Vol.2
850 m »

Rhezus+ Vol.2

Sunday 20:00 (15 April)
Θέατρο Αλκμήνη, Athens

1000mods Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Piraeus 117 Academy
950 m »

1000mods Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Piraeus 117 Academy

Saturday 20:00 (17 March)
Piraeus 117 Academy, Athens

Insomnium / Tribulation live in Greece! 24.3 Θες/νίκη&25.3 Αθήνα
950 m »

Insomnium / Tribulation live in Greece! 24.3 Θες/νίκη&25.3 Αθήνα

Friday 19:00 (23 March)
Piraeus 117 Academy, Athens