Συναυλία «Balarom trio»

Συναυλία «Balarom trio»


When?

Start time: Saturday 21:00 (28 April)
End time: Saturday 22:30 (28 April)

About

Μια εκπληκτική συναυλία με τους Παντελή Στόικο: τρομπέτα, καβάλ, πλήκτρα, τον Κυριάκο Ταπάκη: ούτι και Λουκά Μεταξά: κρουστά. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική, ο βαλκανικός ήχος με την απίστευτη ενέργεια και ζωντάνια που τον διακρίνει, η τζαζ και ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός αναμειγνύονται με φαντασία και προκύπτει το συγκεκριμένο εκρηκτικό και εξόχως γοητευτικό ηχοτοπίο του BalaRom Trio.

Balarom Trio …και ζήτω τα Βαλκάνια!
https://www.youtube.com/watch?v=VtJS9ZnCqks
Πως ξεφεύγει κανείς από τους προσδιορισμούς, τις ετικέτες και τις κατηγοριοποιήσεις; Πολύ απλά… δεν ξεφεύγει! Οι ετικέτες είναι χρήσιμες γιατί είναι εύκολα κατανοητές. Γι΄ αυτό και δύσκολα θα… ηττηθούν.
Όσο κι αν θέλει λοιπόν ο Παντελής Στόϊκος να διατηρεί την μουσική-δημιουργική αυτονομία του και να παίρνει αποστάσεις από τα «ωδεία» και την «παράδοση», εννοώντας ότι η ταύτιση με την όποια πλευρά εγκλωβίζει, δεν πρόκειται να αποφύγει τους χαρακτηρισμούς και τις εντάξεις. Άλλωστε μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Το «ζουμί» της υπόθεσης είναι η μουσική. Η αξία της, η καλλιτεχνική και πνευματική της διάσταση, η σύγκριση αλλά και η σύγκρουση με άλλα παρεμφερή ή αντιθετικά (μουσικά) κεφάλαια.
Για να μην το κουράζουμε λοιπόν το θέμα, παραδοχή πρώτη: ο Στόϊκος είναι ένας από τους δύο καλύτερους τρομπετίστες που έχει η ελληνική μουσική σκηνή σήμερα (ο άλλος, στο «απέναντι» στιλιστικό στρατόπεδο είναι ο Ανδρέας Πολυζογόπουλος). Η τεχνική του είναι άψογη. Ο ήχος του γεμάτος, με ανάλογη έκταση και όγκο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και θηριώδης!
Παραδοχή δεύτερη: ο Στόϊκος έχει ένα αδιαμφισβήτητο συνθετικό ταλέντο με την έννοια του να «συνενώνει» δηλαδή αντικείμενα, τάσεις, ρεύματα και μουσικά ιδιώματα που μπορεί να φαντάζουν ετερόκλητα σε πρώτη ανάγνωση, αλλά που όμως στα σωστά χέρια γίνονται κάτι καινούργιο και οπωσδήποτε ενδιαφέρον. Έτσι, η ελληνική παραδοσιακή μουσική, ο βαλκανικός ήχος με την απίστευτη ενέργεια και ζωντάνια που τον διακρίνει, η τζαζ και ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός αναμειγνύονται με φαντασία και προκύπτει το συγκεκριμένο εκρηκτικό και εξόχως γοητευτικό ηχοτοπίο του BalaRom Trio.
Κάπου εδώ και για να συνδεθούμε με τον πρόλογο μας, μπορούμε λοιπόν να βάλουμε και την «ετικέτα» που μάλλον τελικά ταιριάζει στον καινούργιο δίσκο του Στόϊκου: Βαλκανικό τζαζ ροκ! Και βέβαια, πολύ μας αρέσει. Είναι άλλωστε σφηνωμένος ο ήχος αυτός στο DNA μας, πολύ περισσότερο που με τον αυτοσχεδιασμό και τα τζαζ στοιχεία απογειώνεται. Το BalaRom trio λοιπόν είναι ο Παντελής Στόϊκος σε τρομπέτα και κίμπορντς, ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά. Εξέχοντες καλεσμένοι μαζί τους στον συγκεκριμένο δίσκο, ο θρυλικός Ivo Papasov στο κλαρινέτο και στο Καβάλ ο επίσης Βούλγαρος, Nedyalko Nedyalkov!
- Δημήτρης Τρίκκας.

Πληροφορίες:
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη - παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421
www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • Σχολή χορού ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • BOUTIQUE HOTEL 1905 • MEZEBAR Bar & Gril • ΣΚΑΡΠΕΛΟ συντήρηση έργων τέχνης • βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΑΒΑΞ ΑΕ Βιοαέριο Ξάνθης •Events around Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Dream It - Build It in Xanthi
350 m »

Dream It - Build It in Xanthi

Monday 12:00 (07 May)
IACES - LC Xanthi, Xánthi

Εκπαιδευτική ημερίδα
2.7 km »

Εκπαιδευτική ημερίδα

Friday 09:00 (25 May)
Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Xánthi

Telepatia pe taramul zeilor
48 km »

Telepatia pe taramul zeilor

Wednesday 15:00 (30 May)
Golden Beach Thassos, Thásos

Τουρνουά LOL 5 vs 5
43 km »

Τουρνουά LOL 5 vs 5

Sunday 16:30 (29 April)
Lolipop Komotini, Komotiní

Q5 Live in Komotini - Sunday 9 September 2018
43 km »

Q5 Live in Komotini - Sunday 9 September 2018

Sunday 21:00 (09 September)
Λέσχη Κομοτηναίων, Komotiní

Live Meden Agan @Valhalla Bar
43 km »

Live Meden Agan @Valhalla Bar

Saturday 20:30 (05 May)
Valhalla, Komotiní

Kavala Open 2018 | International DanceSport Competition
49 km »

Kavala Open 2018 | International DanceSport Competition

Saturday 09:00 (23 June)
Kleisto Kalamitsas, Kavála

Εβδομάδα Εθελοντισμού στον Παιδικό Σταθμό Αμυγδαλεών
49 km »

Εβδομάδα Εθελοντισμού στον Παιδικό Σταθμό Αμυγδαλεώνα

Tuesday 07:30 (24 April)
Παιδικός Σταθμός Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας, Kavála