Σεμινάριο Butoh με τους Grigory Glazunov & Natalia Zhestovskaya

Σεμινάριο Butoh με τους Grigory Glazunov & Natalia Zhestovskaya


When?

Start time: Thursday 17:00 (07 December)
End time: Sunday 22:00 (10 December)

Where?

A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών
Ολυμπίου Διαμαντή 30 (άνω λαδάδικα), Thessaloníki

About

Η Αρχιτεκτονική του Αόρατου
Το σώμα μπορεί να γίνει κατανοητό ως ο δικός μας προσωπικός χώρος και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μας. Το ανθρώπινο σώμα έχει ορατή αρχιτεκτονική όπως άκρα, μυς, οστά. Υπάρχει επίσης ένα αόρατο μέρος στο οποίο παράγονται εσωτερικές αλληλεπιδράσεις. Αλληλεπιδράσεις και αμοιβαίες επιρροές. Τα δυο αυτά μέρη εκδηλώνεται σε κίνηση. Στόχος του σεμιναρίου είναι να βυθίσουμε την προσοχή μας στη δομή του σώματος, να βρούμε αυτές τις εσωτερικές και εξωτερικές αλληλεπιδράσεις,και να επιτρέψουμε στην ενέργεια να κυκλοφορήσει μέχρι τα βαθύτερα σωματίδια μας.Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την οπτική ενός αρχιτέκτονα, για τον οποίο το σώμα είναι εργαλείο και χώρος δημιουργίας ταυτόχρονα.


Το σώμα έχει ορατά και αόρατα υποστηρίγματα που ενεργοποιούνται από το νευρομυϊκό σύστημα, το αισθητηριακό σύστημα, σε συνάρτηση με το εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό τοπίο (νοητικό επίπεδο -φιλοσοφική τοποθέτηση κτλ ) Τα υποστηρίγματα αυτά μας παρέχουν κινητική αλληλεπίδραση, ζωντανεύοντας το σώμα μας, επιτρέποντάς του να αλλάξει τη θέση του στο χώρο, να περπατήσει, να σταθεί, να καθίσει, να τρέξει, να δημιουργήσει. Είναι ένα είδος εσωτερικής χορογραφίας.

Το παρόν σεμινάριο θα μας εισαγάγει στους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε και ασκούμε επιρροή στα παραπάνω υποστηρίγματα ως προς το προσωπικό κινησιολογικό και χορογραφικό λεξιλόγιο μας


Θα κινούμαστε, θα μιλάμε, θα βιώνουμε και θα παρατηρούμε, θα δουλεύουμε μέσα από εικόνες. Θα γίνουμε αργοί,υπερβολικά αργοί μέχρι νιώσουμε τις αρθρώσεις και τους τένοντες μέχρι να αισθανθούμε τα υποστηρίγματα τους.
θα διερευνήσουμε πώς ενσωματώνονται οι κύριες αρχές Butoh στη δομή του σωματος.

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα των 4 ημερών δημιουργικότητας και έρευνας θα είναι η ανακάλυψη και η ευθυγράμμιση της προσωπικής μας αρχιτεκτονικής ,των συστημάτων του σώματος στην ακεραιότητά τους.

Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε αυτοί που ενσωματώνουν το εσωτερικό αόρατο περιεχόμενο μέσα από την ποιότητα της κίνησης και το σχήμα του σώματος.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες μέσα από την συγκεκριμένη πρακτική .Αποτελει εξερετικο εργαλειο για ηθοποιούς , χορευτές και Performance artists γενικότερα.

ΏΡΕΣ & ΜΕΡΕΣ
Πέμπτη 7.12 Ωρα 17.00-22.00
Παρασκευή 8.12 Ωρα 17.00-22.00
Σαββατο 9.12 Ωρα 15.30-20.30
Κυριακή 10.12 Ωρα 15.30-20.30

KΟΣΤΟΣ
120Ε Με προκαταβολή 50ε
100ε με προπληρωμή ολόκληρου του ποσού μέχρι και τις 21.11
Καταθεση στην τράπεζα πειραιώς /
: IBAN: GR03 0171 8630 0068 6313 1269 102
Μαρία Λάππα
Ολυμπίου Διαμαντή 30
Δηλώσεις συμμετοχής στο 64movements@gmail.com
και 6946458465 Μαρία Λάππα

Το butoh τολμά να χρησιμοποιεί τον αργό ρυθμό σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο, τολμά να εκρήγνυται σπάζοντας την κινησιολογική λούπα, τους αυστηρούς άξονες που μετατρέπουν το σώμα σε μέσο παραγωγής .Το σώμα στο butoh ανθίζει μέσα από τα εσωτερικά του τοπία. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πιο λογοκριμένες αισθήσεις επιτυγχάνει τον εσωτερικό μετασχηματισμό σε ατομικό αλλά και παραστατικό επίπεδο. Το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει μέσα στο σώμα, αφυπνίζεται και διαδρά με τις εκάστοτε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες .Το σώμα αναζητά τη καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή ,παράγοντάς τον δικό του χώρο και χρόνο.

Βιογραφικά

O Grigory Glazunov ειναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Odd Dance Theatre στην Αγια Πετρούπολη μαζι με την Natalia Zhestovskaya.Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh.
Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης και εχει διδάξει και χορογραφήσει για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη.
Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres.
Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες (Vertical-2007. Butoh Relations International Festival, The 5th international Festival of Authentic Musical and Theatre Art in the Palaces of Moscow – 2005, SKIF (Sergey Kuryokhin International Festival of avant guard arts)’97 ’98 ‘2001, 2002, 2003, 2005).

Η Natalia Zhestovskaya είναι μαζί με τον Grigory καλλιτεχνική διευθύντρια και χορεύτρια του Odd Dance Theatre στην Πετρούπολη. Ως μαθήτρια του Boris Gutin Theatre-Studio έχει έντονα στο υπόβαθρό της την κουλτούρα του Ρωσικού θεάτρου. Ήταν ηθοποιός και δασκάλα κίνησης στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Έχει εκπαιδευτεί στο κινέζικο σύστημα αναπνοής Chi Kung και το Tai-Chi-Chuan από τον A. Serednyakov. Από το 1988 μέχρι σήμερα παρουσιάζει δικές της χορογραφίες, ατομικές και ομαδικές, και περιοδεύει σε διεθνή φεστιβάλ (Body and Word International Festival, Butoh Relations International Festival, Night of Arts κτλ)Τα τελευταία χρόνια ειναι ηθοποιός του Luk Perceval στο Baltic House της Αγιας Πετρούπολης .
Στην Ελλαδα την είδαμε στην κεντρικη σκηνη του Εθνικού Θεατρου τον Σεπτέμβριο του 2016 με την παράσταση «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Baltic House σε Σκηνοθεσία: Luk Perceval

Μαζί, έχουν διερευνήσει και πειραματιστεί με διαφορετικά συστήματα έκφρασης και τελετουργίας (yoga, mime art, κλασσικό μπαλέτο, σαμανισμός) και δημιούργησαν το δικό τους στυλ κίνησης και παράστασης. Χρησιμοποιούν μυθολογικές ιστορίες, μάσκες, αφηρημένα αντικείμενα και φέρνουν στον χορό τους τον χαρακτήρα της παραβολής. Έχοντας και οι δύο ένα ευρύ υπόβαθρο αυτοσχεδιαστικής γλώσσας παίρνουν συχνά μέρος σε κονσέρτα με διάσημους μουσικούς αλλά και σε δρώμενα με εικαστικούς καλλιτέχνες.

Ο Grigory και η Natalia σέβονται όλα τα άτομα που ξεκινούν ή συνεχίζουν να σπουδάζουν την τέχνη του Butoh. Οι μαθητές τους είναι επαγγελματίες χορευτές, περφόρμερς, εικαστικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί. Τα τελευταία 15 χρόνια δίνουν τακτικά σεμινάρια butoh στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις της Φινλανδίας, στη Μόσχα την Πετρούπολη και την Ευρώπη.Events around A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών

Chico Freeman Trio - 14 Δεκεμβρίου - Θεσσαλονίκη
100 m »

Chico Freeman Trio - 14 Δεκεμβρίου - Θεσσαλονίκη

Thursday 21:30 (14 December)
Μουσική Σκηνή "ξέΦωτο", Thessaloníki

She Past Away + Selofan Live in Thessaloniki
100 m »

She Past Away + Selofan Live in Thessaloniki

Saturday 20:30 (30 December)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Last Hope / Streetwise / Going the Distance Live in Thessaloniki
100 m »

Last Hope / Streetwise / Going the Distance Live in Thessaloniki

Saturday 20:30 (06 January)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Dimorfia - Terra IncΩgnita - Astral Crossing live at Eightball
100 m »

Dimorfia - Terra IncΩgnita - Astral Crossing live at Eightball

Sunday 19:00 (17 December)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Εκδρομή 8Ball | IRON MAIDEN | Rockwave Festival
Festival
100 m »

Εκδρομή 8Ball | IRON MAIDEN | Rockwave Festival

Friday 08:00 (20 July)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

LEMMY: A LIVE TRIBUTE @ 8BALL (Full Throttle & Friends)
100 m »

LEMMY: A LIVE TRIBUTE @ 8BALL (Full Throttle & Friends)

Thursday 01:00 (28 December)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Red Zebra [BE] live in Thessaloniki
100 m »

Red Zebra [BE] live in Thessaloniki

Sunday 20:30 (04 February)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki