Παίζουμε θέατρο; workshop θεατρικού παιχνιδιού

Παίζουμε θέατρο; workshop θεατρικού παιχνιδιού


When?

Start time: Wednesday 20:00 (11 October)
End time: Wednesday 22:00 (30 May)

Where?

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 κ' Ευρυμέδοντος, Athens
Art

About

- workshop θεατρικού παιχνιδιού, βιωματικής έκφρασης, εμψύχωσης ομάδων

- κάθε Τετάρτη 17.30 -19.00 στη Fabrica.

-για πέμπτη χρονιά παίζουμε, πειραματιζόμαστε, εξερευνούμε, αυτοσχεδιάζουμε, εκφραζόμαστε, απελευθερώνουμε σώμα, φωνή, κίνηση, αλληλεπιδρούμε.

- το θεατρικό παιχνίδι είναι:
δημιουργία
έκφραση
επικοινωνία
συναισθηματiκή & πνευματική καλλιέργεια
ανάπτυξη συμβολικής σκέψης
θέατρο
παιχνίδι
κ.α.
κ.α.
κ.α.

~με αφετηρία την αρχή του παίζειν και τη βιωματική έκφραση μέσα από διαδραστικές συναντήσεις το worskhop θεατρικού παιχνιδιού- βιωματικής έκφρασης εισάγει τους συμμετέχοντες στα εξής: ασκήσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και ενεργοποίησης, παιχνίδια παρατηρητικότητας/ λόγου, ασκήσεις ρυθμού/ συγχρονισμού, επινόηση ιστοριών, αφηγηματικές τεχνικές, οι τέσσερις φάσεις του θεατρικού παιχνιδιού, ασκήσεις αισθησιοκινητικής απελευθέρωσης, κινησιολογία/ σωματική έκφραση, ασκήσεις φωνής και λόγου, ομαδοσυνεργατική μάθηση, ομαδικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, δραματοποίηση ιστοριών, λογοτεχνικών κειμένων, ποιημάτων, το θέατρο των αντικειμένων, στοιχεία υποκριτικής, μυθοπλασία, προετοιμασία παράστασης, εμψύχωση διδακτικής ύλης, προετοιμασία σχολικής παράστασης κ.α.

~το σεμινάριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διερευνήσει τα εκφραστικά του μέσα διαμέσω του θεάτρου, σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, σε φοιτητές/ επαγγελματίες από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, σε ανθρώπους που ασχολούνται με ομάδες κ.α.
~ [ενδεικτικό] πρόγραμμα σεμιναρίου:

Οκτώβριος: εγώ, εσύ και η ομάδα. ασκήσεις απελευθέρωσης, γνωριμίας, συγκρότησης ομάδας, ρυθμού, επικοινωνίας, συγκρότησης ομάδας, κινητικά, ομαδικά παιχνίδια/ ενεργοποίηση αισθήσεων, καθοδηγούμενοι και μη αυτοσχεδιασμοί, παιχνίδια ρόλων

Νοέμβριος: τεχνικές εμψύχωσης/ η δυναμική της ομάδας/ βιωματική μάθηση/ το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση/ σχεδιασμός θεατρικών παιχνιδιών με παραδείγματα από διδακτική ύλη/ ιστορία τέχνης/ επικαιρότητα, ειδησεογραφία/ λογοτεχνικά κείμενα/ θεατρικά κείμενα.

Δεκέμβριος: Σε κλίμα Χριστουγέννων… Κι αν διαβάζαμε τα γράμματα των παιδιών σε σήματα Μορς; Κι αν ο Παπαδιαμάντης μιλούσε στο προαύλιο; Κι αν ο Άγιος Βασίλης συναντούσε τον Μοντριάν; Κι αν τα ξωτικά αγαπούσαν τ’ αστέρια του Χουάν Μιρό;

Ιανουάριος: Υλικά και θεατρικό παιχνίδι. Πειραματιζόμαστε με νέα υλικά, μεταμορφώνουμε αντικείμενα, αποδίδουμε συμβολική χροιά σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ένα ποτήρι νερό, ένα κομμάτι χαρτί, μια μπλε ομπρέλα, ένα ματσάκι λουλούδια, ένα ζουμερό λεμόνι κ.α. γίνονται ερεθίσματα θεατρικού παιχνιδιού.

(η συνέχεια του σεμιναριού διαμορφώνεται ανάλογα με τη σχεσιοδυναμική της ομάδας_)

τους δύο τελευταίους μήνες περνάμε από το θεατρικό παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση/ σύλληψη ιδέας/ σύνθεση ερεθισμάτων/ πλοκής/ έκθεση σε κοινό/ οργάνωση παράστασης/ δημιουργική σκηνογραφία- ενδυματολογία.

~διάρκεια εργαστηρίων: Οκτώβριος- Μάιος 2017.

~ κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ/ μήνα.

~στη διάρκεια της άνοιξης θα διοργανώνονται ανοιχτά θεατρικά παιχνίδια σε κοινό, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό σκηνικό δρώμενο από τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων.

~ διδάσκουν: Δήμητρα Νικολοπούλου, θεατρική παιδαγωγός/ ιστορικός τέχνης/ επικοινωνιολόγος.
Μελίνα Ταράσιου, θεατρολόγος/ εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

~ συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα:

Νικολοπούλου Δήμητρα
Λίγα λόγια για μένα, αντί c.v.

Είναι ένα ψάρι που φορά πολύχρωμα παπούτσια. Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε Εξάρχεια και Αμπελόκηπους, ενώ ξεκίνησε θέατρο & θεατρικό παιχνίδι από τα εφηβικά της ακόμη χρόνια. Θυμάται ακόμη τον ρόλο της Έμιλυ στη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ. Πέρασε στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα από το Καποδιστριακό με ένα όμορφο διάλειμμα στο Universite de Metz στη βορειοανατολική Γαλλία & στο τμήμα “Ιnformation et Communication Culturelle”. Επιστρέφοντας εισήχθη στο τμήμα «Ιστορίας & Αρχαιολογίας» της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Τότε ξεκίνησε εντατικά θέατρο. Η αρχή έγινε στο «Εξ αρχής», ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα θεατρικής έκφρασης- σκηνικών αυτοσχεδιασμών σε Ελλάδα, & Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μethod Acting Center- Paris, La Fabrique κ.α.
Έχει αποφοιτήσει από το τριετές τμήμα «Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού» του «Θεάτρου της Ημέρας». Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Θεατρική Αγωγή» στο Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2017 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές Υποκριτικής- Σκηνοθεσίας στο Open University of Cyprus. Παράλληλα, είναι θεωρητικός- ιστορικός τέχνης, αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας & συγκεκριμένα του τμήματος «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης».
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο London International School of Performing Arts (London/ Berlin), σωματικό θέατρο/ physical theatre στο Duende School of Ensemble Physical Theatre, αρχαίου δράματος καθώς και ποικίλα σεμινάρια θεατρικής και σωματικής έκφρασης, κιναισθητικής, μουσικοκινητικής, δραματοθεραπείας. Σε εικαστικό επίπεδο, έχει λάβει μαθήματα σκηνογραφίας, δημιουργίας μαριονέτας, κατασκευής κούκλας, δημιουργίας θεατρικής μάσκας & σεμινάρια καλλιτεχνικών κατασκευών.
Το 2014 επιχείρησε την πρώτη της επιμέλεια εικαστικής έκθεσης και άρχισε να διερευνά το πεδίο της site specific performance γύρω από το έργο του γλύπτη Petros. Στο παρελθόν εργαζόταν ως δημοσιογράφος (έντυπα και διαδίκτυο), ενώ συμμετείχε στην δημιουργική ομάδα ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα κι εξωτερικό (ταξίδια σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή κ.α.). Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε επίσης με συνεντεύξεις/ πορτρέτα & θέματα τέχνης & πολιτισμού. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ενώ αναζητά κατά καιρούς τις ευεργετικές δράσεις της yoga. Η ίδια χαλαρώνει δημιουργώντας κοσμήματα.
Από το 2015 διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο στα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ από το 2010 είναι σταθερή συνεργάτης του Θεάτρου της Ημέρας.
Συνεργάζεται επίσης με θέατρα, εκδοτικούς οίκους (Μεταίχμιο κ.α.), καλλιτεχνικούς χώρους, θεατρικές εταιρείες, ωδεία, ομάδες έκφρασης & επικοινωνίας, σχολεία στο πλαίσιο σκηνικών δρώμενων, θεατρικών, θεατροπαιδαγωγικών και μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, θεατρικού/ εικαστικού παιχνιδιού κ.α.

Ταρασίου Μελίνα

Γεννηθηκε στην Αθηνα. Από μικρή ηθελε να ασχοληθει με παιδια.Μεγαλωνοντας γνωρισε το θεατρο και της αρεσε η ιστορια του,οι πτυχές και οι προοπτικές του.Ετσι κατεληξε να τελειωσει στο τμημα Θεατρικων Σπουδων Πατρας. Μεσα απο θεωρητικα και πρακτικα μαθηματα θεατρο και παιδια έγιναν "ενα" μεσω του θεατρικου παιχνιδιου με το οποιο και ασχολειται και θα συνεχισει να ασχολειται και να το εμπλουτιζει.Έχει ασχοληθεί επίσης με τον τομέα εμψύχωσης ομάδων και παιδιών μέσα απο διάφορες εκδηλώσεις πάντα με βάση την αγάπη της προς το θεατρικό παιχνίδι.
Οσο για το θεατρο το αγαπα,το μελετά,το δουλευει ερασιτεχνικα,υπάρχει στην καθημερινότητα της και μπορει να αποτελεσει και μια μικρη διαφυγη στο μελλον.
-πληροφορίες/ εγγραφές: 6972581445, 6978073064
inbox: Dimitra Papillon , Melina Tarasiou , Ομάδα κουτί- δημιουργικό θέατρο
mail: omadakouti@gmail.comEvents around Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Gramatik live in Athens - Sat 25/11
Music
300 m »

Gramatik live in Athens - Sat 25/11

Saturday 20:00 (25 November)
GAZI MUSIC HALL, Athens

Street Legacy 2017 | Waveomatics Crew 5 Years Anniversary
Party
400 m »

Street Legacy 2017 | Waveomatics Crew 5 Years Anniversary

Saturday 02:00 (23 December)
El Galpon -Multiespacio Cultural, Athens

Kreator / Decapitated / Dagoba live in Greece!20 &21 Ιανουαριου
Music
650 m »

Kreator / Decapitated / Dagoba live in Greece!20 &21 Ιανουαριου

Saturday 19:00 (20 January)
Piraeus 117 Academy, Athens

Septicflesh στο Piraeus 117 Academy Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
Music
650 m »

Septicflesh στο Piraeus 117 Academy Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

Saturday 19:00 (17 February)
Piraeus 117 Academy, Athens

Therion live in Greece! Θεσ/νικη 8/3/2018 & Αθηνα 9/3/2018!
Conference
650 m »

Therion live in Greece! Θεσ/νικη 8/3/2018 & Αθηνα 9/3/2018!

Thursday 12:00 (08 March)
Piraeus 117 Academy, Athens

Βέβηλος // Live
Other
650 m »

Βέβηλος // Live

Saturday 19:00 (16 December)
Piraeus 117 Academy, Athens

Η Παράσταση του ΧοροΧρόνου
Art
750 m »

Η Παράσταση του ΧοροΧρόνου

Wednesday 21:15 (20 December)
ΧοροXρόνος, Athens

Vermingod, Foray Between Ocean, Aetherian, Blessed By Perversion
Other
800 m »

Vermingod, Foray Between Ocean, Aetherian, Blessed By Perversion

Saturday 15:00 (20 January)
MODU, Athens