Events around PsychoTherapy Lab - Ψυχοθεραπευτικό Εργαστήριο Ενηλίκων

18/01 Αθήνα MBA - Masters INFO DAY!

18/01 Αθήνα MBA - Masters INFO DAY!

Thursday 11:00 (18 January)
iCon International Training, Athens

New Life - Έκθεση Γάμου και Βάπτισης

New Life - Έκθεση Γάμου και Βάπτισης

Friday 16:00 (19 January)
Mec Παιανίας, Paianía

Σεμινάριο Μακιγιάζ στο Ash In Art

Σεμινάριο Μακιγιάζ στο Ash In Art

Wednesday 18:30 (31 January)
Ash In Art, Athens

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης @Σταυρός του Νότου Plus

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης @Σταυρός του Νότου Plus

Saturday 22:30 (20 January)
Stavros tou Notou / Σταυρος του Νοτου (Επισημη Σελιδα), Athens


Ομάδα Ψυχοθεραπείας & Αυτογνωσίας στο Κουκάκι

Ομάδα Ψυχοθεραπείας & Αυτογνωσίας στο Κουκάκι


When?

Start time: Monday 20:40 (15 January)
End time: Monday 22:00 (15 January)

About

Άνθρωποι διαφορετικοί θα έχουν από τον Ιανουάριο την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και να αλληλεπιδράσουν, βάζοντας ένα στόχο σημαντικό και κοινό: την βαθύτερη αυτογνωσία και προσωπική τους εξέλιξη!

Η θεραπευτική αυτή ομάδα δεν έχει προκαθορισμένη ατζέντα θεμάτων, καθώς προσεγγίζει (ομαδικά) τις προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες του κάθε μέλους. Έτσι, θα λέγαμε ότι σε κάθε συνεδρία ακολουθούμε τα απρόσμενα ψυχολογικά τοπία που φωτίζει η ζωντανή μας αλληλεπίδραση στο "εδώ και τώρα" της διαδικασίας.

Η ομάδα είναι "ανοιχτού τύπου", με την έννοια ότι παλιά μέλη ενδέχεται ανά περιόδους να αποχωρούν ή νέα μέλη να εισάγονται κατά καιρούς σε αυτή. Έτσι, θα λέγαμε ότι το τέλος της θεραπευτικής εργασίας είναι για κάθε μέλος απρόβλεπτο και ανοιχτό. Το μέγεθος της ομάδας παραμένει ωστόσο πάντα μικρό: 4 έως 8 άτομα.

Η ομαδική θεραπεία έχει σχετικά χαμηλό οικονομικό κόστος, ενώ πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την ατομική ψυχοθεραπεία. Έτσι, αποτελεί για πολλούς μια εξαιρετική επιλογή για την προσωπική τους ψυχοθεραπεία, αυτογνωσία και ανάπτυξη.

Οι συνεδρίες της ομάδας θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα βράδυ & ώρα 20.40-22.00 στο PsychoTherapy Lab στο Κουκάκι (2' από μετρό/τραμ Συγγρού Φιξ).

Η ομαδική εργασία θα λάβει έναρξη την Δευτέρα 15/01/2018 στις 20.40. Ώρα προσέλευσης: 20.30.

Μέγεθος Ομάδας: 4 έως 8 άτομα (small group)

Κόστος: 20€ ανά συνεδρία 80'. Το συνολικό (μηνιαίο) κόστος των συνεδριών προεξοφλείται στις αρχές κάθε μήνα. Οι θέσεις κατοχυρώνονται μέσω προπληρωμής του πρώτου μήνα (60€).

Θα προηγηθούν ατομικές συναντήσεις γνωριμίας & ενημέρωσης με κάθε ενδιαφερόμενο.
Προηγούμενη ψυχοθεραπευτική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη. Ενδέχεται, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις να προταθεί η παράλληλη υλοποίηση κάποιων ατομικών συνεδριών.
Βεβαιώσεις συμμετοχής χορηγούνται σε φοιτητές ψυχολογίας (ή συναφών επιστημών).

Οργανώνει και συντονίζει ο Βαλάντης Χουτοχρήστος - Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab.

Δηλώστε εγκαίρως την συμμετοχή σας στα τηλέφωνα 212 1015339 (τηλεφωνητής) ή 6970040938 (καθημ/νές, 09.30-21.30). Ο αριθμός των θέσεων είναι περιοσμένος.

valantisch.wordpress.com

*****

Τα σημαντικά οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας περιγράφονται αναλυτικά από τον Irvin Yalom στο βιβλίο του ''Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας'':

1. Κατανόηση του εαυτού: Τα άτομα διερευνούν και μαθαίνουν τους λόγους για τους οποίους σκέφτονται και νιώθουν με συγκεκριμένο τρόπο. Ανακαλύπτουν και αποδέχονται μέρη του εαυτού τους που έως τώρα δεν γνώριζαν.

2. Ενστάλλαξη ελπίδας: Η ομάδα αποτελείται από άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια θεραπευτικής διαδικασίας. Η αντιμετώπιση θεμάτων και η πρόοδος των μελών δίνει ελπίδα σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

3. Καθολικότητα: Η συνεύρεση με ανθρώπους που βιώνουν και νιώθουν τα ίδια πράγματα βοηθάει στην αίσθηση καλωσορίσματος στην ανθρώπινη φυλή και στη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνοι.

4. Αλτρουϊσμός: Τα μέλη ωθούνται στην αυτο-εκτίμηση και στην εμπιστοσύνη προσφέροντας τη βοήθειά τους στους άλλους και δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων.

5. Οικογενειακή επαναδιαδραμάτιση: Η ομάδα θυμίζει οικογενειακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο τα μέλη διερευνούν τις εμπειρίες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητα τους και κατανοούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, στα πλαίσια κατανόησης και αποδοχής.

6. Διαπροσωπική μάθηση: Η έκφραση της γνώμης και η ειλικρίνεια των άλλων μελών επισημαίνουν συνήθειες ή συμπεριφορές που ενοχλούν και βοηθούν το άτομο να αντιληφθεί τι εντύπωση δίνει. Αναπτύσσεται η κοινωνική επαφή, η αλληλεπίδραση και η εμπιστοσύνη.

7. Συνεκτικότητα ομάδας: Επειδή η ομάδα έχει κοινό στόχο, αναπτύσσεται η αίσθηση της αποδοχής καθώς το άτομο ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του που το φέρνουν σε δύσκολη θέση και νιώθει ότι ανήκει σε μία ομάδα ανθρώπων που το καταλαβαίνουν και το αποδέχονται.

8. Κάθαρση: Το άτομο μοιράζεται συναισθήματα και εμπειρίες με μία ομάδα ανθρώπων που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, τις ενοχές και το άγχος.

9. Μετάδοση πληροφοριών: Τα μέλη βοηθούν το ένα το άλλο με το μοίρασμα των πληροφοριών, προτάσεις, συμβουλές.

10. Μιμητική συμπεριφορά: Η διαπίστωση ότι τα άτομα μπορούν να ανακαλύπτουν και να αποκαλύπτουν πράγματα που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση και ότι αυτό τους ωφελεί, παρακινεί προς μίμηση. Επίσης, μέσα στην ομάδα υπάρχουν στάσεις και συμπεριφορές κάποιου ή κάποιων ατόμων που τα άτομα επιθυμούν να υιοθετήσουν.

11. Υπαρξιακοί παράγοντες: Τα άτομα της ομάδας εισπράττουν στήριξη καθώς έρχονται αντιμέτωπα με θεμελιώδη ζητήματα ζωής και θανάτου. Καλούνται να δουν τη ζωή τους πιο ειλικρινά, να σεβαστούν τις ανάγκες τους, να δίνουν λιγότερη βαρύτητα σε όσα θεωρούν ασήμαντα και να συνειδητοποιούν περισσότερο ότι η ευθύνη για τη ζωή τους, τις πράξεις και τις επιλογές τους είναι στα δικά τους χέρια.

Πηγή: Yalom, D. Irvin, & Leszcz, M., Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Αθήνα, (2006), εκδόσεις ΑΓΡΑ Α.Ε.