Νέο Τμήμα Σωματικού Θεάτρου

Νέο Τμήμα Σωματικού Θεάτρου


When?

Start time: Thursday 18:00 (18 January)
End time: Thursday 21:00 (14 June)

Where?

A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών
Ολυμπίου Διαμαντή 30 (άνω λαδάδικα), Thessaloníki

About

Αρχές Ιανουαρίου στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ, κατόπιν δικού σας αιτήματος, ξεκινά ένας νέος κύκλος βιωματικής συστηματικής εκπαίδευσης σωματικού θεάτρου
με την Dr. Αθηνά Δράγκου
theatre director/researcher
physical theatre trainer

Με κοινή αφετηρία το Ανατολικο-ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα, του οποίου οι αρχές και οι διαφορετικές τεχνικές άσκησαν καθοριστική επίδραση στη γέννηση και εξέλιξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε Σωματικό Θέατρο, θα μελετηθούν βιωματικά διαφορετικές τεχνικές .

Πιο συγκεκριμένα:

Μέσα από μια εις βάθος έρευνα των σημαντικότερων τεχνικών και μεθόδων του σωματικού θεάτρου τόσο από τον Δυτικό κόσμο (Grotowski, Meyerhold, Lecoq ,) όσο και από τον Ανατολικό (T.Suzuki , balinese drama -dance) τα μαθήματα έχουν στόχο να προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους μια ολοκληρωμένη βιωματική γνώση των εργαλείων του περφόρμερ.

Σκοπός των μαθημάτων είναι η αφύπνιση του σώματος και η ενεργοποίηση των αξόνων του, ο έλεγχος της αναπνοής αλλά και η απελευθέρωση της φωνής ως οργανική ύλη, η ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης , του εσωτερικού και εξωτερικού ρυθμού, ο συντονισμός και η επαφή με την υπόλοιπη ομάδα , η συνειδητοποίηση της δυναμικής ενότητας του σώματος, της φωνής και του νου και τέλος η διερεύνηση και διεύρυνση των ορίων των εκφραστικών μέσων του δημιουργού- περφόρμερ.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε αρχάριους αλλά και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς αλλά και όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην τέχνη του περφόρμερ και του σωματικού θεάτρου.

[φωτογραφία του event απο την παράσταση ΄΄Καντάν΄΄στο Κ.Θ.Β.Ε.
director Athina Dragkou
performers in the photo Dimitris Papadopoulos, Sophia Hatzivasiliou]

Πληροφορίες-εγγραφές: 6936901069,6943906090

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α4Μ
Ολυμπίου Διαμαντή 30, (άνω λαδάδικα)
Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ ΔΡΑΓΚΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε κλασικό και μοντέρνο χορό στην Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά σπούδασε Σκηνοθεσία Θεάτρου, ΜA THEATRE DIRECTING, στο Middlesex University του Λονδίνου. Κάτοχος διδακτορικού στο Ασιατικό Θέατρο και τις τεχνικές υποκριτικής στη Δύση, από το Royal Holloway University of London.

Έχει σκηνοθετήσει την διαπολιτισμική site-specific παράσταση "Ο Μύθος της Περσεφόνης" στο θέατρο Patravadi στην Μπανγκόκ στα πλαίσια του 5ου Θεατρικού Πειραματικού Φεστιβάλ της Μπανγκόκ, το έργο "Ε όπως Έρωτας" της Κ. Μαυρίδου στο Θεατράκι του Μύλου στη Θεσσαλονίκη, την site-specific promenade performance “Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη”, υπό την αιγίδα του 50ου Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το έργο "Μετά το Τέλος” του Dennis Kelly στην πειραματική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε., “Gaza monologues “ στην κεντρική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. , “Απογραφή Πληθυσμού” στα 46 Δημήτρια Θεσσαλονίκης στο θέατρο Άνετον, “Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη II, Μνήμη/Νήματα’’ στη αποθήκη 7 στο Λιμάνι Θεσ/νίκης στα πλαίσια των 47 Δημητρίων, “Καντάν”, του Γιούκιο Μισίμα στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, “Καντάν 2’’ του Γιούκιο Μισίμα στο μικρό θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. στα πλαίσια του φεστιβάλ 5Χ5, το πρότζεκτ ‘’Exile’’ στο μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, την performance-installation ''Prometheus Bound" στην κεντρική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στα πλαίσια της 1ης καλλιτεχνικής συνάντησης ''Αρχαίο Δράμα και πολιτική΄'.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 13η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ) με το έργο ‘’Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη’’ . Με το ίδιο έργο συμμετείχε το 2016 στην έκθεση [OUT] TOPIAS - Περφόρμανς και Υπαίθριος/Δημόσιος Χώρος, στο Μουσείο Μπενάκη.

Έχει εκπαιδευτεί σε διάφορες τεχνικές σωματικού θεάτρου: Biomecanics του Μέγιερχολντ στη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών Gitis (Μόσχα), Phycophysical acting με τον Philip Zarrilli (Ουαλία), Jacques Lecoq’s system στο City Lit College (Λονδίνο) Ταϊλανδέζικου παραδοσιακού Θεάτρου Khon (Μπανγκόκ , Ταϊλάνδη), Μπαλινέζικου παραδοσιακού θεάτρου Legong dance–drama και Topeng masked dance drama(Μπαλί), Κalarippayattu με τον Sankar Lal Sivasankaran Nair (Ινστιτούτο Grotowski , Βρότσλαβ Πολωνίας), Kathakali ινδικό παραδοσιακό θέατρο με τον Kalamandalama Karunakarana (Ινστιτούτο Grotowski, Βρότσλαβ Πολωνίας), ‘Noh’’ παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο στο Reading University με τον Richard Emmert.
Έχει παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια χορού African dance and body contact με την Μαρία Μεντέζ, μοντέρνου χορού με την αμερικανική ομάδα της Cleo Parker Robinson, Butoh με την Μoeno Wakamatsu και τον Katsura kan καθώς επίσης και πλήθος θεατρικών σεμιναρίων όπως:“Το Σύστημα του Stanislavsky” με τον Kevin Dowsett στη Θεσσαλονίκη, “ Τεχνικές Υποκριτικής του Michael Chekhov’’,στο City Lit College του Λονδίνου ,Commedia Dell’Arte στο City Lit College του Λονδίνου, Alexander Technique για Ηθοποιούς, στο City Lit College του Λονδίνου,Προσεγγίσεις υποκριτικής με τίτλο ‘’Ενέργεια του Συνόλου και Ενέργεια της Μοναξιάς’’ με τον Dr.Juriz Alschitz στο Κέντρο Αρχαiου Δράματος «Δεσμοί», , Σεμινάριο υποκριτικής και σκηνοθεσίας με τον Anatoli Vassiliev στο Κέντρο Αρχαiου Δράματος «Δεσμοί», ‘’Rasaboxes” με τον Richard Schechner στο Ινστιτούτο Grotowski στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ‘’Physical acting techniques’’ με τον Grzegorz Bral (Piesn Kozla teatr, Πολωνία) ‘’Vocal techniques’’ με την Anna Zubrzycki (Piesn Kozla teatr, Πολωνία),κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια ασκείται εντατικά στη hatha και ashtanga yoga.

https://vimeo.com/117539658

http://www.youtube.com/watch?v=8As2S1jH_B8

https://www.youtube.com/watch?v=MwSPzj3H4DI

https://youtu.be/-g1UmAM1PcE

https://youtu.be/W8wwzbRlRjA

https://youtu.be/0IIWO8CD35MEvents around A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών

Atma Kriya Yoga Seminar-Thessaloniki (27-28 Ιανουαρίου 2018)
50 m »

Atma Kriya Yoga Seminar-Thessaloniki (27-28 Ιανουαρίου 2018)

Saturday 10:00 (27 January)
Ananta- Vafeiadis Georgios, Thessaloníki

Erasmus Moustache Party by ESN Thessaloniki
100 m »

Erasmus Moustache Party by ESN Thessaloniki

Wednesday 23:30 (17 January)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

EKMEK live Eightball, Θεσσαλονίκη
100 m »

EKMEK live Eightball, Θεσσαλονίκη

Thursday 22:00 (15 February)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Natvre's // Head Cleaner // LIVE at 8Ball Friday 2nd February
100 m »

Natvre's // Head Cleaner // LIVE at 8Ball Friday 2nd February

Friday 21:00 (02 February)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

TRASH Brothers PARTY
100 m »

TRASH Brothers PARTY

Saturday 11:59 (03 February)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Ψύλλοι στ'Άχυρα | Παρουσίαση Δίσκου στο 8Ball
100 m »

Ψύλλοι στ'Άχυρα | Παρουσίαση Δίσκου στο 8Ball

Thursday 21:00 (18 January)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki

Εκδρομή 8Ball | IRON MAIDEN | Rockwave Festival
Festival
100 m »

Εκδρομή 8Ball | IRON MAIDEN | Rockwave Festival

Friday 08:00 (20 July)
8Ball Club Thessaloniki, Thessaloníki