Λαογραφία

Λαογραφία


When?

Start time: Wednesday 18:30 (10 January)
End time: Wednesday 20:00 (30 May)

About

Έρχεται...

Νέο μάθημα! Από την Τετάρτη 10/1 στις 18:30-20:00 και κάθε δεύτερη Τετάρτη, η Αγγελική Κομποχόλη θα παραδίδει μαθήματα Λαογραφίας στην Ελληνική Αγωγή.

Η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού, που εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, η Λαογραφία, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο ψυχικής και κοινωνικής ζωής του λαού σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και συνεπώς ποικίλει. Κατηγορίες, που θα συζητηθούν ως αντικείμενο έρευνας στα μαθήματά μας, αφορούν στον υλικό βίο και την λαϊκή δημιουργία (οίκος και αυλή, τροφές και ποτά, ενδύματα και καλλωπισμός, λαϊκές τέχνες), στον πνευματικό βίο (λατρεία, θρησκευτική ζωή, δημώδης μετεωρολογία, φυτά, ζώα, μύθοι, παραδόσεις, παροιμίες, αινίγματα, λαϊκό θέατρο κ.α.) και στον κοινωνικό βίο (καθημερινά έθιμα, παιχνίδια, σχολική ζωή κ.α.).

Για πληροφορίες - εγγραφές στο 210.5221314 ή στο info@ellinikiagogi.gr

Η Αγγελική Κομποχόλη Aggeliki Kompocholi γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας). Υπότροφος του ΙΚΥ, υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στην Εθνολογία (κατεύθυνση Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας) στο ίδιο πανεπιστήμιο, τον Οκτώβριο του 2008. Για την εθνογραφική-ερευνητική εργασία της έχει τιμηθεί με επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών τις χρονιές 2002, 2006, 2010. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εθνολογικής Εταιρείας και της SIEF (Societé Internationale d’ Ethnologie et de Folklore) έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά κι έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το 2016 μελέτη της δημοσιευμένη στο αμερικανικό περιοδικό “Journal of Art and Literature” (Nov. 2013) συμπεριλήφθηκε στο CNKI (China Knowledge Resource Intergrated Database).Events around Ελληνική Αγωγή - Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών

Εκδρομή-Σεμινάριο Παιδαγωγικής Θεάτρου στην Ήπειρο
200 m »

Εκδρομή-Σεμινάριο Παιδαγωγικής Θεάτρου στην Ήπειρο

Friday 18:00 (25 May)
Θέατρο της Ημέρας, Athens

Ψευδαισθήσεις, Παραισθήσεις και Ψυχοπαθολογία
300 m »

Ψευδαισθήσεις, Παραισθήσεις και Ψυχοπαθολογία

Thursday 19:00 (29 March)
ΔΔΕΕΨΥ-Δίκτυο Εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία, Athens

Η Ψυχολογία των Υπόπτων:Τα Χαρακτηριστικά & Η Γλώσσα το
300 m »

Η Ψυχολογία των Υπόπτων:Τα Χαρακτηριστικά & Η Γλώσσα του Σώματος

Sunday 17:00 (25 March)
ΔΔΕΕΨΥ-Δίκτυο Εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία, Athens

Παιδιά που Δολοφονούν: Αιτιολογία φαινομένου -Ανάλυση
300 m »

Παιδιά που Δολοφονούν: Αιτιολογία φαινομένου -Ανάλυση υποθέσεων

Sunday 19:00 (25 March)
ΔΔΕΕΨΥ-Δίκτυο Εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία, Athens

ΣυνΚίνησις 'Ένα παιχνίδι για όλους'
350 m »

ΣυνΚίνησις "Ένα παιχνίδι για όλους"

Tuesday 18:30 (27 March)
Myrtillo, Athens