Κινεζική Ζωγραφική για Παιδιά

Κινεζική Ζωγραφική για Παιδιά


When?

Start time: Sunday 11:30 (22 April)
End time: Sunday 13:30 (03 June)

About

Τα ζώα στην κινεζική ζωγραφική

Εργαστήρι Κινέζικης Καλλιγραφίας, Ζωγραφικής και Χαρτοκοπτικής

Για παιδιά 8 έως 12 ετών

Μέσα σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις, παρέα με την Γαλλίδα εικαστικό Pascaline Bossu, τα παιδιά θα ανακαλύψουν το ξεχωριστό σύμπαν της κινεζικής καλλιγραφίας, της χαρτοκοπτικής και της κινεζικής ζωγραφικής.

Οι πρώτες σωζόμενες επιγραφές, ανάγονται στην ύστερη δυναστεία των Shang (περίπου 1200-1050 π.Χ.), και βρέθηκαν σκαλισμένες σε καβούκια χελώνας και σε οστά ζώων. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την κινεζική γραφή και την τέχνη της κινεζικής καλλιγραφίας, ζωγραφίζοντας ιδεογράμματα ζώων με σινική μελάνη και μαθαίνοντας τους συμβολισμούς τους.

Η τεχνική της χαρτοκοπτικής, ή αλλιώς «η τέχνη της σκιάς», εξασκείται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια εργαλεία και αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερη τέχνη, καθώς απαιτεί υψηλή δεξιοτεχνία. Τα έργα της χαρτοκοπτικής συχνά διακοσμούν τα παράθυρα των σπιτιών στις γιορτές, γι’ αυτό και τα ονομάζουν «λουλούδια των παραθύρων» αλλά πέρα από τη διακοσμητική τους χρήση πιστεύεται, ότι φέρνουν υγεία και αφθονία στο χώρο που τοποθετούνται.

Η παραδοσιακή κινεζική ζωγραφική, έχει ως βασικότερο στοιχείο ένα μοτίβο από τη φύση, στο οποίο αιχμαλωτίζεται ένα συναίσθημα και μας δείχνει το σεβασμό που είχαν οι Κινέζοι απέναντι στη φύση και τη ζωή.

Συνάντηση 1η: Δράκος, το σύμβολο της Ουράνιας Δύναμης
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ιδεογράμματα, χρησιμοποιώντας σινική μελάνη και κινεζικό πινέλο. Ακόμη, φτιάχνουν το ιδεόγραμμα του δράκου και μια πολύχρωμη ζωγραφιά.

Συνάντηση 2η: Άλογο, ισχυρή προσωπικότητα, ζωηρή και κομψή
Με σινική μελάνη και χρωματιστά μελάνια, τα παιδιά σχεδιάζουν άλογα, εμπνευσμένα από τα αρχαία κινεζικά έργα ζωγραφικής.

Συνάντηση 3η: Τίγρης, το σύμβολο της Δύναμης και της Ευεξίας
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το ιδεόγραμμα της τίγρης και στη συνέχεια πειραματίζονται με την τεχνική της παραδοσιακής κινεζικής χαρτοκοπτικής.

Συνάντηση 4η: Πουλιά, ζευγάρι πουλιών συμβολίζει την Ειρήνη
Με χρωματιστά μελάνια, τα παιδιά ζωγραφίζουν πουλιά σε φυσικό τοπίο, (κλαδιά, λουλούδια κ.α.)

Επιστημονική Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Pascaline Bossu, εικαστικός

ΜΟΥΣΕΙΟ των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνίες
Κυριακές 22 Απριλίου, 6 Μαΐου, 20 Μαΐου και 3 Ιουνίου
Ώρες
11:30-13:30
Κόστος
17,00 € ανά συνάντηση (συμπεριλαμβάνεται το κόστος των υλικών)

60,00 € για το σύνολο του κύκλου (τέσσερις συναντήσεις)

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr