КаЯК Приключение „Царството на Одисей“ - Итака, Йоний

КаЯК Приключение „Царството на Одисей“ - Итака, Йонийско море


When?

Start time: Saturday 12:00 (12 August)
End time: Saturday 15:00 (19 August)
Sport

About

Програма за каЯК Приключение„Царството на Одисей“ - Итака, Йонийско море
Острови: Итака, Кефалония

Заповядайте на морско приключение около перлите на Йонийско море: островът на Одисей - Итака и Божествената Кефалония. Предстоят осем дни каякинг, плаж, кристални води, уникална природа, китни селца, таверни, вековни забележителности. Това е едно чудесно приключение за любителите на комбинацията от активен отдих,къмпинг, приключения съчетано с екзотика, история и традиции. Разнообразната брегова ивица на тези острови, кристалните води на Йонийско море, достатъчно време за усъвършенстване на каякарските умения, богато културно -историческо наследство, уникална гръцка кухня и гостоприемство са достатъчни предизвикателства, за да се присъедините към опитния ни екип и да натрупате незабравими спомени.
Това приключение е уникален начин да мобилизирате тялото и духа, и да се слеете с природата. Обещаваме ви, че ще се върнете със заредени "батерии", красиви снимки, спомени и емоции, нови преживявания и нови приятели! Предишният опит с морски каяк ще ви помогне, но не е задължителен. Маршрутите са проектирани, така че и начинаещите и по-напредналите да могат да се насладят изцяло. Приключението е с лека/средна степен на трудност, но е нужно желание за приключения и добра физическа форма, за да се чувствате добре. На нас оставете вашето каякинг усъвършенстване и помощта, за да стигнете до края!

Ден 1-ви: София – Лефкада
Тръгването е от София с буса на Yakventure в 8.30 ч. от паркинга пред стадион Васил Левски и пристигане в гр. Лефкада около 17.30 ч. В столицата на острова ще имаме около час за разходка, разглеждане и пазаруване, след което ще продължим към гр. Василики. Василики е раят за сърфистите. Тук се събират уиндсърфисти от цял свят, за да се възползват от течението на вятъра. Там ще отседнем на къмпинг, където ще се отдадем на плаж, почивка и биричка край брега. Преди да заспим ще обсъдим следващите дни в някоя от множеството таверни наокало.

Ден 2-ри: Василики – Киони (Итака)
Този първи ден по вода ще започнем сравнително рано, защото след закуската ни предстои обучение, инструктаж и опаковане на багажа в „сухите помещения“ на каяците. Ненужното ще остане в автомобила, който ще ни чака в края на пътешествието. Първите километри ще изминем сравнително по-бавно, докато се сработим, а след това ще направим преход към северната част на Итака, където ще отдъхнем на първия живописен плаж и ще се изкъпем в кристално чистите води до една малка пещера. След това ще се отправим на юг към най-живописното градче на острова. По пътя си ще спираме за плаж и почивка на интересни и красиви места, откъдето ще видим прекрасни гледки и руини, останали от хилядолетия. Първия ни бивак (див къмпинг) ще е непосредствено до Киони. След като се установим ще се разходим до това романтично местенце за вечеря, покупки и ...баня.

Ден 3: Красотите на източното крайбрежие на Итака.
Итака е много повече от царство на Омировия герой - Одисей. Островът е пропит с история, руини и божествено красиви природни пейзажи и гори. Той е запазил автентичността и духа на времето и там ще се пренесете в един друг позабравен свят.
След като изпием кафето и приберем багажа може да се отбием за да видим трите стари вятърни мелници. През този ден ще имаме възможност да разпуснем и да се любуваме на всичко, което срещнем по пътя си: бели плажове, напластени варовикови скали, достъпни само по вода пещери и заливи ще се редуват един след друг, а цветовете на морето ще се сменяват от прозрачно, през тюркоазено, мастилено и тъмно синьо. За обед ще спрем на един от големите и прекрасни плажове, където има таверна със студена бира и прясно наловени морски дарове. Според стопанката на заведението „който веднъж е пил от водата на Итака се влюбва в този кът от рая и винаги иска да се връща“. Проверено е и е истина.
Завръщайки се към каяците ние ще продължим нашата „Одисея“ покрай все по красиви пейзажи по посока южния залив Гаярос. Там има много отделени един от друг плажчета, приличащи на сепарета. В някое от тях ще е бивакът ни за през нощта.

Ден 4: Итака – Кефалония
Поредния ден, през който ще сменяме пейзажите : пленителни заливчета и плажове, достъпни само по вода, изоставени преди столетия селища, горички, много диви кози, колоритни и чисти морски води и евентуално делфини и морски костенурки... Всичко, за да не скучаете. Ще спираме за почивка, плаж, гмуркане и попиване на чудесата на природата. След обяд ще прекосим няколко километровата ивица по вода между Итака и Кефалония и ще спрем в близост до градчето Сами. Там е и нашият къмпинг. Самият къмпинг е на брега и е отлично уреден и предлага всички възможни удобства (басейн, таверни, кухня, баня и т.н). Съвсем близо е курортното селище, където пък е пълно със заведения и туристическо оживление. Тук ще останем две вечери.

Ден 5: Сами – Сами, езерото в Мелисани – почивка
Този ден е предвиден да отдъхнете от каякинга и да успеете да разгледате най-популярните забележителности на Кефалония по суша: езерото в пещерата Мелисани, пещерата Драгорати, римски руини в района на Сами, страхотни плажове наоколо. За тези от вас, които имат желание да обиколят острова и да видят емблематичния плаж Миртос, градчето Асос и други забележителности, добра опция е велосипед, мотопед или автомобил под наем.

Дни 6-ти и 7-ми: Западния бряг на Кефалония до Фрискардо
След като напуснем къмпинга отпочинали и с нова мотивация и хъс ще се отправим на север към финала на нашето приключение по вода, който е в градчето Фрискардо. До там може да импровизираме с маршрута и биваците, тъй като разстоянието не е толкова голямо, а по пътя си имаме много и хубави диви плаове. При желание от страна на всички от групата е възможно отново да отскочим до Итака, където кратък пешеходен маршрут да ни отведе до до селцето Ставрос. Това се води, че е селището на легендарния Одисей и неговата любима Пенелопа. Има и музей, но за съжаление много от артефактите са пренесени в Атина. Преди Края ще спрем на плажа Фоки, което в превод значи тюлен, защото тук преди години е било ареал за тюлените „монарх – монарх“. Фрискардо е китно туристическо градче, където може да се видят старинни къщи и следи от аристократично минало. То единствено се е запазило от опустошителното земетресение, през 1953 г. Мястото е идеално за разходка и хапване. След като пренощуваме тук ще оставим каяците, но ще съберем личния багаж и ще се приберем с кораба до Лефкада, където ще ни очаква бусът за пътя към София.

Ден 8: Кефалония – Лефкада – София
От гр. Фрискардо ще вземем ферибот до Василики (Лефкада), откъдето ще се отправим към България. Ще пристигнем в София в около 22 часа.

ЦЕНА: 559 лева с наш транспорт и настаняване.

ОТСТЪПКИ:
- За заявки, направени 45 дни преди началото – 5 % отстъпка;
- За групи от четирима или повече души – 5 % отстъпка;
- Приятели на клуба с повече от 2 КаЯк Пътешествия – допълнителни 5%

Изисква се авансово внасяне на 100 лв. при заявяване на участие.

За повече информация може да се свържете с нас:
E-Mail: roupetkov@gmail.com ; r.petkov@yakventure.com
GSM: + 359 898 432 305

ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ВКЛЮЧВА :
- Транспорт : София – Кефалония – София и посочените в програмата места (с бус и каяк)
- Фериботни и пътни и гранични такси
- Настаняване: 3 нощувки на къмпинг и 4 или нощувки на бивак (див къмпинг)
- Каяк, гребло, шприцка и спасителна жилетка
- Квалифициран инструктор, гид и осигуряване по маршрутите
- Топли напитки за закуска в бивака : кафе, чай.
- Бивачно оборудване: палатка, дюшек (носете си спален чувал или завивка и възглавница, от хигиенични съображения)
- Снимки по маршрутите
- Туристическа застраховка за дните на пътуване.
- проектиране на маршрутите

Цената НЕ ВКЛЮЧВА:
- Транспорт (при опцията със собствен)
- Нощувки, извън предвидените къмпинги, къщи за гости, хотел...
- Храна и напитки освен посочените.
- Входни такси за музеи и забележителности – по желание.
- Лични разходи
Заб.: Съобразили сме маршрута, така че да има редовен достъп до заведения и магазини. Има възможност за пикник на плажа, барбекю в бивака и риболов.

Плащане :
По банков път към сметката на клуб Yakventure или лично.
Изисква се авансово плащане при потвърждение, че има места.
Данните на сметката ще бъдат изпратени при запитване на горепосочените контакти.

Препоръчваме да си вземете: слънчеви очила; шапка ; бански ; слънцезащитен крем с висок фактор ; сандали или плажни обувки (бързосъхнещи), фенерче, прибори, ножче, чаша, суха торба и др.
Записаните ще получат точна информация за препоръчителната екипировка.
Моля да ограничите багажа до най-необходимото, с оглед на това, че всичко се опакова и са качва на лодките.

Маршрут на каякинга: Лефкада, бреговете на Итака, част от западния бряг на Кефалония.
Градове: Лефкада, Василики, Киони, Фрискардо, Сами.
Обща дистанция: прибл. 50 Nм
Продължителност: 8 дни (5 дни гребане + 1 почивен + 2 дни пътуване)
Степен на трудност : средна
Макс. брой участници: до 10-12 души
Програмата се провежда с едноместни и двуместни морски каяци.
Степен на трудност : средна / лека. Не е задължителен предишен опит, но е нужно добро състояние на физиката и духа, както и желание за приключения.

Размер на групата: 10-12 души

Повече информация ще получите на сайта yakventure.com или при контакт с нас. Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси

Yakventure си запазва правото на промени, съобразени с метеорологичните условия и сигурността. Ако се налагат такива, то ще бъдат обсъдени алтернативни варианти, така че да не загубите нищо от пътешествието.