Карнавалът в Ксанти Гърция - 17/18.2.2018

Карнавалът в Ксанти Гърция - 17/18.2.2018


When?

Start time: Saturday 19:00 (17 February)
End time: Sunday 16:30 (18 February)

About

Събота, 17-ти февруари 2018 година

Централен площад на Ксанти
13.00ч.(събота) Концерт на Йоргос Тсаликис. Популярният певец Йоргос Тсаликис ни представя своите нови и стари хитове и да ще ни развълнува с една програма, утвърдена по време на вечерните му изяви на сцена.

19.30ч. (събота) Вечерен карнавален парад. Карнавалните екипи, които ще вземат участие в грандиозния карнавален парад в неделя, тръгвайки в 19.30ч. от кръстонището на улица "28-ми октомври" и улица "Кавала" ще танцуват, парадирайки в трескави карнавални ритми. Шествието ще завърши на Централния площад, където тържествата ще продължат с диво парти. Саундтрак от Димитрис Аргириу и Димитрис Емпорос. Един проект, изграден от латино и съвременни танцови ритми.
Веднага след вечерния карнавален парад, Школата по латино танци Salsa на ФЕКС, Ви води по стъпките на латино танците.
От 22.00ч. (събота) над 50 000 младежи ще избухват цяла нощ по улиците на града в латино ритми и не само.

Неделя, 18-ти февруари 2018 година. Вход към града (от Кавала).
13.30ч. (неделя) "Грандиозен карнавален парад" Навлизат карнавалните групи сливащи се от всики карнавали от целия балкански полуоствов – около 100 000 човека.
Върхов момент на празниците Е Грандиозният карнавален парад. Колесници и хиляди участници в карнавала ще се понесат по улиците на града, с цветове и музика, за да придружат Царя на карнавала. Музикално оформление От Димитрис Аргириу . Един проект, иницииран в латино и в модерни танцови ритми. По ул. "28 Октомври" ще премине през Централния площад и ще приключи пред пространството при стадиона на AO Ксанти, където се намират седалищата на сдруженията. В края на парада започва едно голямо парти в парка срещу стадиона, с участието не само на участвуващите в карнавала, но и на всички останали.
Музика от DJ Joe Vida, фойерверки, изобилие от вино, танци.
С ксантийския обичай изгарянето на на "Царя" в грандиозна атмосфера с фойерверки, завършват празничните изяви, свързани с Тракийските фолклорни празници
"Царят" , според жителите на Източна Тракия, е бил изработван по човешки образ и поставян върху купчина тис. В последната неделя на карнавала са го горели в центъра на поляна, площад или на високи места, за да няма бълхи през лятото. Този обичай е дошъл от бежанците от Самоков, Източна Тракия и се възражда всяка година от жителите на едноименното селище, разположено в близост до моста над река Косинтос в Ксанти.
Цената на хотелите в радиус от 20 км. е поне на десеторна стойност и в някои случаи достига до 500 евро (справка Booking). Варианти за нощувка са – личен автомобил или автогарата (която е с климатик).