Events around depotgallery.gr

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Monday 20:30 (23 April)
Ωδείον Αθηνών - Athens Conservatoire, Athens

Σεμινάριο Neuro foot Reflexology module 2 Lone Sorensen

Σεμινάριο Neuro foot Reflexology module 2 Lone Sorensen

Saturday 09:30 (02 June)
Ελληνικός Προσκοπισμός, Athens

Το σωματικό σύμπτωμα μέσα από τη θεραπεία Gestalt

Το σωματικό σύμπτωμα μέσα από τη θεραπεία Gestalt

Thursday 20:00 (26 April)
Ψυχική Υγεία Από την Αρχή, Athens

Σεμινάριο για προετοιμασία παράστασης με ομάδες παιδι

Σεμινάριο για προετοιμασία παράστασης με ομάδες παιδιών/νέων

Friday 17:30 (11 May)
Δια-δρω-μές στο δράμα και την παιδαγωγική πράξη, Athens

AcroYoga Fest: Athens Greece

AcroYoga Fest: Athens Greece

Saturday 13:00 (08 September)
Fokianos Sports Park, Athens


Η Τέχνη, ο Εαυτός μου - the Art, Myself at Dépôt Αrt gallery

Η Τέχνη, ο Εαυτός μου - the Art, Myself at Dépôt Αrt gallery


When?

Start time: Tuesday 20:00 (27 March)
End time: Friday 23:30 (20 April)

Where?

depotgallery.gr
Neofytou Vamva 5, Athens

About

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Scroll down for press release in ENGLISH

«η Τέχνη, ο Εαυτός μου»

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018
ώρα 20:00 έως 23:30

στην Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι)

Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

και ώρα 8 μ.μ. έως 11:30 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :
«η Τέχνη, ο Εαυτός μου»

Η έκθεση διαρκεί από 27 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2018
Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης κι επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

69 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα (μικρών διαστάσεων) ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση τα λόγια του Γάλλου λυρικού ποιητή Paul Verlaine: «Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου».
Ο Paul Verlaine (Πολ Βερλαιν) χαρακτηρίζεται ως ένας καθαρά λυρικός ποιητής που σημάδεψε μια μετάβαση από το ρομαντισμό στο κίνημα του συμβολισμού, και διακρίνεται για τo μουσικό αποτέλεσμα της γραφής του, μέσα από τη χρήση αρκετών μυστικών της γαλλικής προσωδίας, όπως τις παρηχήσεις, τις συνηχήσεις και τους ανισοσύλλαβους στίχους.

Ο Δρ. ιστορίας της Τέχνης και επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης στο κείμενο του «Σχόλιο στον αφορισμό του Paul Verlaine: Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου» σημειώνει:
«Είναι πλέον αποδεκτό, ότι κάθε προσπάθεια ορισμού τῆς Τέχνης έμελλε νὰ καταλήξει σε αποτυχία, σε τεχνοκριτικό φιάσκο, εφόσον η Τέχνη συνιστά φαινόμενο άμεσα εξαρτημένο από τον εκάστοτε τρόπο όρασης και ερμηνείας της «πραγματικότητας». Εάν αυτὸ που ονομάζουμε πραγματικότητα, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει (Φύση, Οικονομία, Θρησκεία, Τεχνολογία κ.ά.), δεν είναι άλλο από μια ρητορική κατασκευή, από ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύστημα αξιολόγησης, ταξινόμησης, σημασιοδότησης, θεμελιωμένο στα όρια της ανθρώπινης συνειδητότητας, και όχι έξω από αυτήν, τότε η Τέχνη δεν μπορεί να ορισθεὶ ως ουσία, αλλά ώς προϊόν των απαιτήσεων των ιστορικά διαμορφωμένων (ηγετικών) συλλογικοτήτων. Άλλωστε, στην περίπτωση της Τέχνης, η ουσιοκρατική της αντικειμενικότητα δεν συνδέθηκε ποτέ με την υλικότητα, εγγενή στὸ καλλιτεχνικό έργο.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω αντίληψη εμπίπτει στο χώρο της Φαινομενολογίας (τοῦ Maurice Merleau-Ponty), της νεομαρξιστικής Αποδόμησης (Σχολὴ της Φρανκφούρτης) και στο χώρο της Πολιτισμικής Κριτικής (Marcus-Fischer). Ωστόσο, η αμφισβήτηση της ουσιοκρατικής προσέγγισης της Τέχνης, ως υλικής έκφρασης κάποιας αντικειμενικής πραγματικότητας, η οποία υφίσταται ανεξάρτητα από την βούλησή μας και εξω από τα όρια της συνείδησής μας, αποτελεί πράξη αμφίσημη.
Τούτο διότι αν η Τέχνη, είναι παράγωγο των διαρκώς μεταβαλλόμενων αιτημάτων (ιδεολογικών, σημασιολογικών κ.ά.) μιας ιστορικά διαμορφωμένης συλλογικότητας - ή μάλλον του κυρίαρχου Λόγου της εξουσίας που διέπει την συλλογικότητα - τότε η υπόστασή της αντικειμενοποιείται με το συνδετικό υλικό των «δι-υποκειμενικών» αυτών αιτημάτων. Έτσι, η ύπαρξή της, το γεγονὸς της, συγκροτείται από τον εκάστοτε εξουσιαστικό τρόπο όρασης και σημασιοδότησης του κόσμου και των φαινομένων, χωρὶς αυτὸ, εννοείτε, να της προσδίδει ουσιοκρατική σταθερότητα. Είναι το συλλογικὸ προς τι που, στην περίπτωση αυτή, δίνει στην Τέχνη το αντικειμενικό της νόημα. Υπάρχει επειδή εκφράζει, Υπάρχει επειδή ερμηνεύει. Υπάρχει επειδή προπαγανδίζει. Αν τώρα η Τέχνη είναι προϊόν μιας ατομικότητας, περιχαρακωμένης στα δικά της αβέβαια νοηματοδοτικά όρια, ασύνδετης (θεωρητικά πάντα) μὲ τις κυρίαρχες συλλογικὲς ανάγκες, όπως απαιτεί η σύγχρονη, άκριτα φορμαλιστική, τεχνοκριτική, τότε το έργο τέχνης «στερείται» αντικειμενικής (βλ. δι-υποκειμενικής) υπόστασης και μετατρέπεται σε υλική έκφραση μιας συνείδησης αδιάστατης καὶ αχρονικής, εντέλει ανυπόστατης.
Είναι προφανές ότι και στις δύο περιπτώσεις αμφισβητείται το γεγονὸς του έργου Τέχνης ως ανεξάρτητου από την συνείδηση, συλλογική και μή. Κατά συνέπεια ο αφορισμὸς του λυρικού ποιητὴ Paul Verlaine (1844-1896), τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου, φαίνεται να υιοθετεί ομοίου λόγου θεώρηση. Εντούτοις, μαρτυρεί αμφιλογία, καθώς παραπέμπει σε δύο αρχαίες αντιλήψεις περί Αναπαράστασης, διόλου σύμφωνες μεταξύ τους. Σύμφωνα με την πρώτη αντίληψη, η Τέχνη θεωρείται πραγματωμένη στην ύλη αναφορά του Εαυτού, ως υλικὴ προβολή στην εξωτερικότητα μιας μη ορατής ουσίας, εντέλει ως (δι)έξοδος από τα τείχη της ατομικής συνειδητότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλλιτεχνικό έργο συνιστά συμβολικό παράλληλο του Εαυτού με σχέση αναφοράς, ένα σημείο χωρίς αντικειμενική αλλά σχετική υπόσταση. Σύμφωνα με την δεύτερη - και αρχαιότερη - αντίληψη, η Τέχνη είναι ο Εαυτὸς, και δη απολύτως. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλλιτεχνικό έργο συνιστά παρουσία, δεν αναφέρεται στον Εαυτό, είναι ο Εαυτός. Κατά συνέπεια, το καλλιτεχνικό έργο αποβάλλει την αυθαιρεσία που είναι εγγενής στὴν σχέση σημαίνοντος και σημαινομένου και συνάμα καθίσταται αντικειμενικό.
Με αυτά ως δεδομένο, και στο πλαίσιο της συμβολιστικής σκέψης του Paul Verlaine, ο τελευταίος φαίνεται να συντάσσεται με την δεύτερη έννοια της καλλιτεχνικής αναπαράστασης ως δηλωτικής της αλήθειας του έργου Τέχνης. Προχωρεί όμως περαιτέρω, ταυτίζοντας το έργο Τέχνης με τον Εαυτό, ή μάλλον υποκαθιστώντας και μετατρέποντας τον Εαυτό ως το απόλυτο έργο Τέχνης, πλήρως ανεξάρτητου από την εκάστοτε χειραγωγούμενη συλλογικότητα. Και υπ’ αυτή την έννοια ο Γάλλος ποιητής φαίνεται να προλειαίνει τον δρόμο που έμελλε να οδηγήσει στον «Θάνατο της Τέχνης» και εν συνεχεία στην μεταμοντέρνα Κατάσταση – εγγενή στις παραλλαγές της Εννοιολογικής τέχνης - όχι όμως και στην χειραγώγηση της καλλιτεχνικής παραγωγής από τον «Κόσμο της Τέχνης», εφόσον ο τελευταίος δεν πράττει άλλο από το να παροχετεύει διαρκώς τον κυρίαρχο Λόγο εξουσίας.»
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Ανδρέου Μαρία // Ανδρούτσος Γιώργος // Αντάρτη Άννα // Αντζουλίδης Αντώνης // Αντωνίου Έλενα // Αντωνόπουλος Γιάννης // Αποστόλου Μαρία // Αποστόλου Νίκος // Αργυρακοπούλου Μαρία // Βαρουξάκη Σαμέλη Ελένη // Βασιλάτου Μέρλιν Λίζα //Βαφειάδης Κωνσταντίνος // Βρετού Νινέτα // Γεωργουλάκου Παλίντα // Γκινάκη Αναστασία // Δαρλαμήτσος Γιάννης // Δήμος Τάσος // Διονυσοπούλου Ελισάβετ // Δρογώση Τάνια // Θεοδωρόπουλος Στάθης // Θωμάς Γεράσιμος // Ιωάννα Τ. // Καζάκη Ιωάννα // Καμπανάκης Λεωνίδας // Κανέλλου Εβίτα // Καραμανλή Χριστίνα // Καρατζά Ελένη // Κευγάς Μιχάλης // Κοκκίνη Γεωργία // Κονταρούδης Χρήστος // Κοντογεώργος Βασίλης // Κουτσοσπύρου Μαρίνα // Evi Kirma // Κωνσταντίνου Πένυ // Λάτσιος Γρηγόρης // Λύτρας Σπύρος // Μαναβή Πένυ // Μαυρολέων Κατερίνα // Μηνά Κωσνταντίνα // Μιχαηλίδου Νίκη // Μιχαλοπούλου Σταυρούλα // Μουζακίτη Φιόνα // Μπίγαλη Μάτα // Μπλιάτσου Γεωργία // Μπλούκου Βασιλική // Simona Nava // Παγώνη Ειρήνη // Πανταζή Δέσποινα // Παπαδημητρίου Γιώργος // Παπαθανασίου Στυλιανή // Παπαλεξανδρή Άσπα // Παρτσινέβελος Γιώργος // Πάστρα Μαρία // Πετροπούλου Ειρήνη // Πουλιάση Αικατερίνη // Ράπτη Νάντια // Ραχωβίτσα Νατάσσα // Ριμπατσιού Κατερίνα // Σαμουηλίδου Βίκυ // Σεζένια Αφροδίτη // Σορούλα Κατερίνα // Σταύρου Σοφία // Σοφιανέσα Πανδώρα // Τζαλαλής Κωνσταντίνος // Τζομάκας Γιάννης // Τουλιάτου Κερασιά // Τσακίρης Γιώργος // Χατζή Κατερίνα // Χορταριά Κατερίνα // Χρυσανθόπουλος Αριστείδης
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιμέλεια & κείμενα έκθεσης: : Κωνσταντίνος Βαφειάδης

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώργος Καστανάκης
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Η instrumental σύνθεση «This life of mine», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Εγκαίνια: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00 – 23:30

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2018

Dépôt Art gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr
Facebook:depotgallery.gr
Web site:www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 –15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

Λόγω της περιόδου του Πάσχα, η gallery θα παραμείνει κλειστή 5 έως 11 Απριλίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

-------------------------------------------------------------------------------------------
PRESS RELEASE

Dépôt Αrt gallery (Neofitou Vamva str.5, Kolonaki, Athens) is hosting

on Tuesday 27th of March (20:00 up 23:30)

the art group exhibition

" The Art, Myself "

Duration of the exhibition: 27 March – 20 April 2018

The exhibition is curated by the art historian and assistant professor at the University of Athens Κonstantinos Vafiadis.
Dimitris Lazarou has the responsibility for the concept, organization and communication of the exhibition.
69 contemporary visual artists present art works of painting, sculpture and photography, inspired by the words of the French poet Paul Verlaine: "Art is to be absolutely yourself."
Paul Verlaine is characterized as a purely lyric poet who has marked a transition from romance to the symbolism movement, and is distinguished by the musical effect of his writing, through the use of several secrets of French procreation, such as appearances, assertions and imparisyllabic lyrics.
Art historian and Assistant Professor at the University of Athens Konstantinos Vafiadis in his text, titled "Commentary on Paul Verlaine's Exclusion: Art is to Be Absolutely Yourself" notes:
“Consequently the aphorism of the lyric poet Paul Verlaine (1844 – 1896) “Art is to be absolutely yourself, seems to adopt a view of the same aspect. Nevertheless it reveals ambiguity as it refers to two ancient notions, concerning Representation, absolutely not compatible to each other.
According to the first notion Art is considered to be realized to matter, reference to the Self as a materialistic projection to the exteriority of a nonvisible essence, and thus as a way out (exit) from the walls of an individual consciousness.
In that case the artistic work constitutes a symbolic parallel to the self having a reference relationship, a point without objective but relevant substance.
According to the second – more ancient – notion. Art is the Self in an absolute Sense. In that case the artistic work constitutes a presence, it doesn’t refer to the Self. It is the Self. Thus the artistic work sheds the arbitrary character that is innate in the relationship between phonetics and the meaning and at the same time it establishes itself as objective.
Having all these in mind and within the frame of Paul Verlaine’s symbolic thought the latter seems to support the second notion of the artistic representation as a testimony of the art work. It proceeds even further by equating the art work with the self or rather by substituting and converting the self into the ultimate piece of Art fully independent from the recent manipulating collectiveness.
In that sense the french poet seems to prepare the path that was destined to lead to the “Death of the Art” and later on to the postmodern Situation, innate to the variations of Conceptual Art – not only to the manipulation of the artistic produce by the “World of Art” since the latter doesn’t do anything else but continuously direct the dominant World of power.”
The participant artists are:
Maria Andreou // George Androutsos // Anna Antarti // Antonis Antzoulidis // Elena Antoniou // Giannis Antonopoulos// Maria Apostolou // Nikos Apostolou // Maria Argyrakopoulou // Eleni Sameli Varouxakis // Liza Merlin Vasilatou //Konstantinos Vapheiadis //Nineta Vretou// Palida Georgoulakou // Anastasia Gkinaki // Giannis Darlamitsos // Tasos Dimos //Elisavet Dionyssopoulou// Tania Drogossi // Stathis Theodoropoulos// Gerasimos Thomas // Ioanna T. // Ioanna Kazaki // Leonidas Kampanakis // Evita Kanellou// Christina Karamanli // Eleni Karatza //Michael Kevgas // Georgia Kokkini // Christos Kontaroudis // Vassilis Kontogeorgos // Marina Koutsospyroy // Evi Kirma // Penny Konstantinou // Grigoris Latsios // Spyros Lytras // Peny Manavi // Katerina Mavroleon // Konstantina Mina// Niki Michailidou // Stavroula Michalopoulou// Fiona Mouzakiti // Mata Bigali // Georgia Bliatsou // Vassiliki Bloukou // Simona Nava // Eirini Pagoni // Despoina Pantazi // George Papadimitriou // Styliani Papathanasiou // Aspa Papalexandri // George Partsinevelos// Maria Pastra // Eirini Petropoulou // Aikaterini Pouliassi // Nadia Rapti // Natassa Rachovitsa // Katerina Rimpatsiou // Vicky Samouilidou //Afroditi Sezenia // Katerina Soroula // Sofia Stavrou // Pandora Sofianessa // Konstantinos Tzalalis // John Jomakas // Kerassia Touliatou // George Tsakiris // Katerina Hatzi // Katerina Hortaria // Aristidis Chrysanthopoulos

General information for the exhibition:
Curator: Konstantinos Vafiadis

Concept - Organization - Communication: Dimitris Lazarou (repdla@hotmail.com)
Graphic designer: Giorgos Kastanakis
Video editor: Tasos Petsas
The instrumental composition "This life of mine" which accompanies the video of the exhibition, is created by Tasos Petsas.

Translations in English: Maria Sirri

Opening: Tuesday, 27th of March | 20:00 - 23:30hrs
Duration: 27th of March up to 20th of April
Facebook link:

Dépôt Art gallery
Neofytou Vamva str. 5
GR 106 74 Kolonaki, Athens | Tel: 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr | Facebook:depotgallery.gr
Opening Hours : Tuesday to Friday: 14:00 - 20:00
Saturday: 11:00 - 15:00
Sunday & Monday closed
Due to the Easter holiday period the gallery will be closed from 5th till 11th of April.
ENTRY IS FREE