Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβ

Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρά


When?

Start time: Saturday 14:00 (30 September)
End time: Sunday 17:00 (26 November)

Where?

Act Theater Patras
Gerokostopoulou 65, Patras
Theater

About

Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act

1ος Κύκλος
Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2017 (ώρες 14:00-17:00)

Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 που υποστηρίζεται απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), συνεχίζουν για τρίτη χρονιά την συνεργασία τους και διοργανώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, τον πρώτο απο τους δέκα συνολικά, σεμιναριακούς κύκλους του ετήσιου Εργαστηρίου Σωματικού Θεάτρου, με εισηγητή τον χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά. Το εργαστήριο θα έχει διάρκεια απο τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, σκηνοθέτες, street artists καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει και εξελίξει την σωματική του έκφραση. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 18 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τους τέσσερεις πρώτους σεμιναριακούς κύκλους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έχουν προτεραιότητα για την δημιουργία εργαστηριακής παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί στο θέατρο ACT τον Ιούνιο του 2018. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το ετήσιο πρόγραμμα του εργαστηρίου θα δωθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης (Certificat d’ Aptitude Professionnel) απο την Compagnie Synthesis 748.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Στο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δομημένων αυτοσχσεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο στην λογική σύγχρονων σκηνοθετών όπως R. Castellucci, B. Wilson, P. Bonté και P. Genty μεταξύ άλλων. Η δραματουργική προσέγγιση στο σεμινάριο του Σπύρου Κουβαρά αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά αφαιρετικό και μη νατουραλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου στο σεμινάριο εμφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως σαν συμπληρωματική «μουσική υπόκρουση» της κίνησης. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα απο την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα απο την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

1ο στάδιο / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές κινησιολογικές, θεμελιώδεις, αρχές ανατομίας, και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

2ο στάδιο/ Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

Το δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει απο την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

3ο στάδιο / Σύνθεση – Physical Performance – Παράσταση

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, μέσω συγκεκριμένων θεματικών και μέσω δομημένων αυτοσχεδιασμών (σε σόλο, ντουέτο και ανσάμπλ), θα δώθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στις τεχνικές και στα στοιχεία που θα έχουν αναλυθεί στα προηγούμενα στάδια, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι κινησιολογικές συνθέσεις, performances και εργαστηριακή παράσταση.
Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act | Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς
1ος κύκλος: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017
Θεματική 1ου κύκλου: Physical training of the actor/performer
Διδακτέες Ώρες: 6 ώρες ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 €
Επόμενες ημερομηνίες των σεμιναριακών κύκλων για το 2017 θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα
Οι ημερομηνίες για το 2018 θα ανακοινωθούν προσεχώς

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122261 ή ηλεκτρονικά στο synthesis748@gmail.com
Links
https://goo.gl/TleJXv (tribute on Spyros Kouvaras’ works by LandEscape Art Review)
https://www.facebook.com/synthesis748/
https://www.facebook.com/utopies.danse
http://vimeo.com/channels/synthesis748Events around Act Theater Patras

Patras Vinyllium 7
Movie
100 m »

Patras Vinyllium 7

Saturday 11:00 (04 November)
Συνδετήρας, Patras

15th Tango Fiesta Patras
Lecture
550 m »

15th Tango Fiesta Patras

Friday 21:00 (27 October)
Περί χορού: "Εμμέλεια", Patras

Tim Ripper Owens & 330 live στην Πάτρα
Music
1050 m »

Tim Ripper Owens & 330 live στην Πάτρα

Monday 20:30 (20 November)
Ghetto Bar and live stage, Patras

7ο Νομικό Συνέδριο ΕΑΝΔΑ
Other
6.9 km »

7ο Νομικό Συνέδριο ΕΑΝΔΑ

Friday 17:00 (10 November)
Porto Rio Casino & Hotel, Patras

Skandal in Pyrgos w/ Special Guests The Granites
Music

Skandal in Pyrgos w/ Special Guests The Granites

Saturday 21:00 (28 October)
Melrose Rock Bar,

Dare2Dance goes to 11th BalkanSalsaCongress
Shopping

Dare2Dance goes to 11th BalkanSalsaCongress

Friday 14:00 (27 October)
Dare2Dance, Lamía