Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρά

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρά


When?

Start time: Saturday 14:00 (16 December)
End time: Sunday 17:00 (10 June)

Where?

Act Theater Patras
Gerokostopoulou 65, Patras

About

Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act
4ος Κύκλος
Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 (ώρες 14:00-17:00)
Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 που υποστηρίζεται απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), συνεχίζουν για τρίτη χρονιά την συνεργασία τους και διοργανώνουν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, τον τέταρτο απο τους δέκα συνολικά, σεμιναριακούς κύκλους του ετήσιου Εργαστηρίου Σωματικού Θεάτρου, με εισηγητή τον χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά. Το εργαστήριο θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, σκηνοθέτες, streetartists καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει και εξελίξει την σωματική του έκφραση. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 18 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τους σεμιναριακούς κύκλους του 2017 θα έχουν προτεραιότητα για την δημιουργία εργαστηριακής παράστασης η οποία υπο προυποθέσεις θα παρουσιαστεί στο θέατρο ACT τον Ιούνιο του 2018. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα του εργαστηρίου απο Δεκέμβριο εως και Ιούνιο θα δωθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης (Certificat d’ Aptitude Professionnel) από την Compagnie Synthesis 748 / Spyros Kouvaras.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Στο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δομημένων αυτοσχεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο στην λογική σύγχρονων σκηνοθετών όπως R. Castellucci, B. Wilson, P. Bonté και P. Genty μεταξύ άλλων. Η δραματουργική προσέγγιση στο σεμινάριο του Σπύρου Κουβαρά αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά αφαιρετικό και μη νατουραλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου στο σεμινάριο εμφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως σαν συμπληρωματική «μουσική υπόκρουση» της κίνησης. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα απο την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα απο την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

1ο στάδιο / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές κινησιολογικές, θεμελιώδεις, αρχές ανατομίας, και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

2ο στάδιο/ Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

Το δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει απο την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

3ο στάδιο / Σύνθεση – Physical Performance – Παράσταση

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, μέσω συγκεκριμένων θεματικών και μέσω δομημένων αυτοσχεδιασμών (σε σόλο, ντουέτο και ανσάμπλ), θα δώθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στις τεχνικές και στα στοιχεία που θα έχουν αναλυθεί στα προηγούμενα στάδια, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι κινησιολογικές συνθέσεις, performances και εργαστηριακή παράσταση.
Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act| Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς
4ος κύκλος: Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
Διδακτέες Ώρες: 6 ώρες ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 €
Επόμενες ημερομηνίες των σεμιναριακών κύκλων για το 2017
Δεκέμβριος: 16-17/12
Ιανουάριος: 20-21/1
Φεβρουάριος: 10-11/2
Μάρτιος: 17-18/3
Απρίλιος: 28-29/4
Μάιος: 12-13/5
Ιούνιος: 9-10/6

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122261 ή ηλεκτρονικά στοsynthesis748@gmail.com
Links
https://goo.gl/TleJXv (tribute on Spyros Kouvaras’ works by LandEscape Art Review)
https://www.facebook.com/synthesis748/
https://www.facebook.com/utopies.danse
http://vimeo.com/channels/synthesis748
www.act-theater.gr
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
Πελοπόννησος, pelop.gr , thebest.gr, Τέταρτο, Άρωμα FM, all4fun.gr, happyweek.gr tipografeio.gr, presspop.gr, debop.gr, inculture.gr, patrasevents.gr, Sidoux café, Ποικίλη Στοά, Tag, Δίηχο, tempo24, Cafe Cinema, Συνδετήρας, infactmagazine.gr, pelopolitismos.wordpress.com.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ:
GALAXY CITY CENTER HOTEL, NoiseBoxStudio, Ionian TV

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος, χορευτής και performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε GraphicDesign και Ιστορία της Τέχνης στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα, σύγχρονο χορό και χορογραφία-performance στο Centre National de la Danse στο Παρίσι και στο στούντιο Ménagerie de Verre και αποφοίτησε με άριστα απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού - Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia, με εξιδίκευση στην Μέθοδο Grotowski. Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2015 στο Παρίσι, ιδρύει τον Μάιο του 2008 την Compagnie Synthesis 748 και αναπτύσσει ένα προσωπικό χορογραφικό και κινητικό λεξιλόγιο που αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού. Η χορογραφική πρακτική του Σπύρου Κουβαρά εξετάζει την σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου και οι παραστάσεις του συχνά παίρνουν μια υβριδική μορφή ενίοτε σαν χορογραφημένα installations.

Η Synthesis 748, με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι, διαγράφει απο το 2008 διεθνή πορεία με δημοσιεύσεις έργων της σε σημαντικές βιβλιογραφικές εκδόσεις και καταλόγους σύγχρονης τέχνης. Πλέον βάση της ομάδας είναι η Αθήνα και η Synthesis 748 επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα έργα του Σπύρου Κουβαρά, «L’isolement dans un espace infini», «Youcannotentertwicethesameriver», «Nova Aetas», «L’homme qui marche sur la colonne», «OPUSI # temporality», «Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη)», «10^ -22 sec», «3 mountainsnottoclimb», και «Aequam» έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία,Ελβετία, Αργεντινή και Κολομβία.

Η ομάδα Synthesis 748 χαίρει επίσης υποστήριξης για τα ερευνητικά projects και τις παραγωγές της απο το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, το Centre National de la Danse στο Παρίσι, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την γκαλερί OwlArtSpace στην Αθήνα, έχοντας μεταξύ άλλων και συνεργασία με το art@CMS - πρόγραμμα του πειράματος CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Στα πλαίσια της γενικότερης έρευνας του γύρω απο την σχέση σύγχρονου χορού και εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς διοργανώνει και παραδίδει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το masterclassΣεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης: Choreographic Installations, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών χορού, χορογράφους και σύγχρονους χορευτές.

Διδάσκει επίσης και διοργανώνει σεμινάρια σύγχρονης χορογραφίας-performance, κίνησης για ηθοποιούς και σωματικού θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά στην Αθήνα και στο NewYorkActingStudio.Upcoming events at Act Theater Patras

Events around Act Theater Patras

The DanceClub Patras presents: Cuban Salsa Bachata
100 m »

The DanceClub Patras presents: Cuban Salsa Bachata

Wednesday 22:00 (21 March)
360 city bar, Patras

4η Πανελλήνια Ημερίδα ΑΥΤΙΣΜΟΥ
Health
450 m »

4η Πανελλήνια Ημερίδα ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Saturday 10:00 (31 March)
King George Hall, Patras

H School of Dance πάει Αθήνα *Κυριακή 1/4*
500 m »

H School of Dance πάει Αθήνα *Κυριακή 1/4*

Sunday 13:00 (01 April)
School of Dance, Patras

4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα STRATEGO 2018
450 m »

4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα STRATEGO 2018

Friday 02:00 (20 April)
Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Patras

Παρουσίαση του album «Αρετή» @Ποικίλη Στοά
450 m »

Παρουσίαση του album «Αρετή» @Ποικίλη Στοά

Thursday 20:30 (29 March)
Ποικίλη Στοά Πάτρα, Patras