Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης εφήβων

Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης εφήβων


When?

Start time: Sunday 19:00 (21 January)
End time: Sunday 19:00 (04 February)

Where?

Ροδάνι- Εργαστήρι Παιδαγωγικής των Τεχνών
Καρατάσου 6 (προέκταση Γιάννη Αγγέλου), Thessaloníki

About

Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και διερεύνησης του εαυτού, με όχημα τεχνικές του Θεάτρου και του Ψυχοδράματος.
«γιατί όλοι είμαστε ηθοποιοί στη σκηνή της ζωής».

Το εργαστήριο θα παραμείνει ανοιχτό για νέες συμμετοχές έως τις 4 Φεβρουαρίου, όπου οποιοσδήποτε έφηβος θελήσει να το παρακολουθήσει μπορεί να έχει την ευκαιρία μιας αναγνωριστικής βιωματικής εμπειρίας μέσα στην ομάδα. Έπειτα από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής, τo εργαστήριο έχει σαν στόχο να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Μαίου φέρνοντας τα νέα παιδιά σε κάθε συνάντηση λίγο πιο κοντά σε μια επίγνωση του εαυτού μέσα από την τέχνη του θεάτρου και τις τεχνικές του ψυχοδράματος.

Απευθύνεται σε έφηβους, ηλικίας 14 -18 και στόχο έχει την διερεύνηση των τρόπων λειτουργίας μέσα στη ζωή για μια πυξίδα καλύτερης επικοινωνίας και σύνδεσης τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό όσο και με τους άλλους. Μέσα από έναν παιγνιώδη και συμβολικό τρόπο τα μέλη της ομάδας θα εξερευνήσουν τα πολύτιμα και συχνά δύσκολα συναισθήματά τους, θα αναγνωρίσουν τις δυνάμεις και τα προτερήματα του χαρακτήρα τους, αλλά και θα διεκδικήσουν από αυτήν την τόσο σημαντική ηλικία, όσα αργότερα χρειάζονται ως εργαλεία για την πορεία ενός ολοκληρωμένου ατόμου.

Η Τέχνη του θεάτρου συνδέεται άμεσα με τη ζωή και με τις διάφορες πτυχές της. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του, συνδέεται και γεύεται τον μυστικό κόσμο των συναισθημάτων. Οι δημιουργικές ασκήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και στη καλύτερη διαχείριση των καθημερινών προκλήσεων που επιβαρύνουν τους ανθρώπους ειδικά αυτής της ηλικίας. Η ομαδικότητα δίνει την ευκαιρία για αλληλεπίδραση, για χαρά και γέλιο, αλλά για τον πειραματισμό διαφορετικών προσεγγίσεων της ζωής σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με ρίζες στο θέατρο και γενικότερα τις θεραπείες μέσω τέχνης, όπου κανείς γνωρίζει και αναπτύσσει τον εαυτό του, μέσω της βιωματικής διαδικασίας και της συνολικής έκφρασης σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Απομακρύνει τους συμμετέχοντες από συμπεριφορές «κλεισίματος» στον εαυτό και απομόνωσης ενθαρρύνοντας τους να διευρύνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, αναπτύσσοντας μια θετική- συνεργατική επαφή τόσο με τον εαυτό, όσο και με τους σημαντικούς άλλους. Τα μέλη μιας ομάδας ψυχοδράματος καλούνται να ανταποκριθούν επαρκώς και δημιουργικά στις ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους, δημιουργώντας έτσι μια πυξίδα για την επίτευξη των στόχων τους.
Οι θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν :
“ η εικόνα μου, οι σχέσεις μου, άγχος, μελαγχολία επικοινωνία με τους σημαντικούς άλλους, φιλία, αυτογνωσία, όραμα και στόχοι”.
Καθώς η μάθηση έρχεται μέσα απο το βίωμα,
κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αξιοποιηθούν..
• μέθοδοι warm-up και σωστής αναπνοής ως μέσω σύνδεσης με τον εαυτό μας.
• βιωματικές ασκήσεις αλληλεπίδρασης της ομάδας βασισμένες σε τεχνικές θεάτρου (θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, τεχνικές θεάτρου φόρουμ και playback theater).
• διάφορες ψυχοδραματικές τεχνικές (καθρέπτης, σωσίας, αντιστροφή ρόλων, εκδραμάτηση, η άδεια καρέκλα, κα.).
Δυο λόγια για την εμψυχώτρια της ομάδας..

Η Μαρία έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Πάτρας, όπου και μ αυτό το εργαλείο εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει αγαπήσει και σχετιστεί με διάφορους τρόπους με τη μουσική και στον παρών χρόνο βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπαίδευσης στο δεύτερο εργαλείο εμψύχωση ομάδων, το Ψυχόδραμα, στο “Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος της Σοφία Συμεωνίδου”. Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει δημιουργικά αυτά τα δύο εργαλεία για την εμψύχωση ομάδων προσωπικής διερεύνησης και ανάπτυξης και να βοηθήσει νέους να κατακτήσουν έγκαιρα την αυτοπεποίθηση της θέσης τους μέσα στον κόσμο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6977551262Upcoming events at Ροδάνι- Εργαστήρι Παιδαγωγικής των Τεχνών

Ανοιχτό μάθημα Γιόγκα

Ανοιχτό μάθημα Γιόγκα

Wednesday 10:30 (07 February)
Ροδάνι- Εργαστήρι Παιδαγωγικής των Τεχνών, Thessaloníki

Events around Ροδάνι- Εργαστήρι Παιδαγωγικής των Τεχνών

2ος χορός 2ου Πειραματικού Γυμνασίου
800 m »

2ος χορός 2ου Πειραματικού Γυμνασίου

Friday 20:30 (19 January)
Enzo All Day Café Bar, Thessaloníki

Σεμινάριο Φωτογραφίας | Εργαστήρι Τζενανίδου
1150 m »

Σεμινάριο Φωτογραφίας | Εργαστήρι Τζενανίδου

Tuesday 20:00 (16 January)
Εργαστήρι Καλών Τεχνών ΤΖΕΝΑΝΙΔΟΥ, Thessaloníki

Χορός της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
1350 m »

Χορός της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Friday 20:00 (26 January)
Ταβερνα Πορφυρα, Thessaloníki

Marksmanship Operator Course
1400 m »

Marksmanship Operator Course

Friday 12:00 (19 January)
International Tactical Training Organization, Thessaloníki

Maritime Security Operator
1400 m »

Maritime Security Operator

Monday 12:00 (15 October)
International Tactical Training Organization, Thessaloníki

Marksmanship Operator Course
1400 m »

Marksmanship Operator Course

Friday 12:00 (11 May)
International Tactical Training Organization, Thessaloníki