Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης | Δωρεάν ενημερωτική συνάν

Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης | Δωρεάν ενημερωτική συνάντηση


When?

Start time: Thursday 19:00 (01 February)
End time: Thursday 21:00 (03 May)

Where?

Εργαστήρι Γραφής
Σόλωνος 101 (Έναστρον Βιβλιοκαφέ), Athens

About

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με φρέσκια ματιά & ομαδικό πνεύμα. Στην πιο συμφέρουσα τιμή! ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Πέμπτη 1.2.2018
Συντονίστρια: Ευτυχία Παναγιώτου
Τόπος: Έναστρον Βιβλιοκαφέ/Εκδόσεις (Σόλωνος 101)
Πέμπτη 7-9 μ.μ. | Διάρκεια: 12 εβδομάδες
Κόστος: 45€ κάθε μήνα (1 μήνας = 4 συναντήσεις)
Κόστος εγγραφής: Δεν υπάρχει κόστος εγγραφής

~ Το Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης απευθύνεται σε όσους/ες είναι ανοιχτοί/ές στην ποιητική λειτουργία και επιθυμούν: α. να αποκτήσουν αναγνωστικές δεξιότητες β. να δοκιμαστούν στην ποιητική γραφή γ. να βελτιώσουν τον ποιητικό τους λόγο. Το εργαστήρι εστιάζει στη δημιουργική ανάγνωση, τη δημιουργική γραφή και τη δημιουργική διόρθωση. Σκοπός να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες αισθητικές εμπειρίες και κριτήρια, που θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα ποιοτικά και τη ζωή τους.
~ Ο συντονισμός του εργαστηρίου γίνεται στο πνεύμα της ομαδικότητας και του διαλόγου, όπου η πολυφωνία καθίσταται γόνιμη και συναρπαστική. Βασική αρχή της διδασκαλίας οι συμμετέχοντες/ουσες να αποκτούν γνώσεις (ιστορία της νεοελληνικής ποίησης, λογοτεχνική θεωρία) και να καλλιεργούν λογοτεχνικές δεξιότητες (άνετη πρόσβαση στην επιφάνεια και τη βαθιά δομή των κειμένων, λογοτεχνικός και κριτικός γραμματισμός) αβίαστα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, αποβάλλοντας το άγχος που ενδέχεται να προκαλεί ο πολυσύνθετος μορφικά και πολιτισμικά κυκεώνας της ποιητικής τέχνης και ο αποσπασματικός χαρακτήρας της διαδικτυακής ενημέρωσης.
~ Το εργαστήρι δεν διδάσκει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες πώς «πρέπει» να γράφουν, πριμοδοτώντας δηλαδή μια συγκεκριμένη σχολή ή τάση. Τους ενεργοποιεί και τους ενθαρρύνει προς τη συγκρότηση μιας φρέσκιας ποιητικής γραφής ή/και ποιητικής που θα λαμβάνει υπόψη της, πέρα από τα ατομικά βιώματα, και τις γλωσσικές συμβάσεις, τα ιστορικά/πολιτισμικά δεδομένα, τις (δια)κειμενικές πρακτικές που συνδιαμορφώνουν τις εκάστοτε αντιλήψεις μας για την «ποιητική τέχνη».
~ Η ύλη του εργαστηρίου αντλείται κυρίως από τη νεοελληνική ποίηση (20ός-21ος αιώνας, με μερικές αναφορές στον 19ο). Η ανάγνωση ποίησης από το πρωτότυπο, έναντι της ανάγνωσης καλών μεταφράσεων στα ελληνικά, βοηθά τους/τις συμμετέχοντες/ουσες του πρώτου κύκλου του εργαστηρίου να έχουν μια πιο άμεση επαφή με την ελληνική γλώσσα, τις μεταφορικές και ρυθμικές δυνατότητές της, καθώς και την εξέλιξή της στο χρόνο. Όταν η συνανάγνωση και η σύγκριση κρίνονται απαραίτητα, ελληνόφωνα ποιήματα θα διαβάζονται παράλληλα με μεταφρασμένα ποιήματα στα ελληνικά. (Ενδεικτικά ονόματα ποιητών και ποιητριών που θα εξεταστούν: Μαρία Πολυδούρη, Κ.Γ. Καρυωτάκης, Κ.Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Μίλτος Σαχτούρης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Τάκης Σινόπουλος, Ελένη Βακαλό, Νίκος Καρούζος, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κική Δημουλά, Γιάννης Βαρβέρης, Κατερίνα Γώγου, Νατάσα Χατζιδάκι, Τζένη Μαστοράκη, Γιώργος Καλοζώης, Federico García Lorca, Arthur Rimbaud, Joyce Mansour, T.S. Eliot, Sylvia Plath, Anne Sexton, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Anne Carson κ.ά.).
~ Πέρα από τα ποιήματα που θα γράψουν ή θα επιμεληθούν οι συμμετέχοντες/ουσες, το εργαστήρι περιλαμβάνει ποιητικές ασκήσεις, το είδος και το εύρος των οποίων εξαρτάται από το επίπεδο και τη δυναμική της ομάδας. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν σε κάθε συνάντηση μία άσκηση επιλογής για το σπίτι.
~ Στο εργαστήρι αξιοποιείται η τεχνολογία και τα οπτικοακουστικά μέσα (προτζέκτορας, ηχητικές απαγγελίες, βίντεο, ντοκουμέντα, ταινίες). Με τη συνδρομή όλων των αισθήσεών τους, οι συμμετέχοντες/ουσες ασκούνται στο να διαβάζουν πιθανούς ήχους και εικόνες της γραπτής ποίησης, και να σκέφτονται επίσης την ποίηση διακαλλιτεχνικά και επιτελεστικά.

Υλικά που θα χρειαστείτε: ντοσιέ, τετράδιο, μολύβι ή στιλό, χιούμορ
~

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://ergastirigrafis.wordpress.com/ &
infoergastiri@gmail.com

~

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΣ

Η Ευτυχία Παναγιώτου (Λευκωσία, 1980) έγραψε τα βιβλία ποίησης «μέγας κηπουρός» (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007· 2η έκδοση 2014), «Μαύρη Μωραλίνα» (Κέδρος, 2010· 3η έκδοση 2015) και «Χορευτές» (Κέδρος, 2014· 2η έκδοση 2015). Τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία της εμφανίστηκαν σε μικρές λίστες για βραβεία.
Έχει μεταφράσει τα «Ερωτικά ποιήματα» της Ανν Σέξτον (Μελάνι, 2010· 2η έκδοση 2015), ποιήματα της Ανν Κάρσον (υπό έκδοση) καθώς και ποιήματα Άγγλων ρομαντικών (υπό έκδοση).
Τον τελευταίο καιρό εξερευνά τα όρια της γραπτής ποίησης απολαμβάνοντας το διάλογο με άλλες μορφές τέχνης (βίντεο, μουσική).
Σπούδασε φιλοσοφία και νεοελληνική φιλολογία. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη νεοελληνική ποίηση. Σήμερα συντονίζει το «Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης» στο Έναστρον και διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία (19ος-21ος) στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ.
Ζει για χρόνια στην Αθήνα.Events around Εργαστήρι Γραφής

Εισβολέας & The Tedds Live στην Αθήνα
50 m »

Εισβολέας & The Tedds Live στην Αθήνα

Saturday 21:30 (24 March)
TRES, Athens

Kostas Sidirokastritis Trio
50 m »

Kostas Sidirokastritis Trio

Thursday 22:00 (22 March)
ZittO, Athens

Kostas Siderokastritis Trio
50 m »

Kostas Siderokastritis Trio

Thursday 02:30 (22 March)
ZittO, Athens

Ομιλία της Λολίτας Γεωργίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη
100 m »

Ομιλία της Λολίτας Γεωργίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Thursday 18:30 (22 March)
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Athens

Αφιέρωμα Στους ΧΑΣΜΑ
200 m »

Αφιέρωμα Στους ΧΑΣΜΑ

Friday 22:00 (23 March)
ΡΙΣΚΟ, Athens

Παρουσίαση Βιβλίου - Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Ανθρω
150 m »

Παρουσίαση Βιβλίου - Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Ανθρωποσοφίας

Thursday 18:00 (29 March)
Πύρινος Κόσμος - Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο, Athens