Διαταραχές Αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), Κοινωνικές Ιστορ

Διαταραχές Αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), Κοινωνικές Ιστορίες και η


When?

Start time: Sunday 10:30 (06 May)
End time: Sunday 14:30 (06 May)

Where?

Astir Hotel Patras
Agiou Andreou 16, Patras

About

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος πλήττουν περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, τα περιστατικά αυξάνονται σταδιακά σε αριθμό τα τελευταία χρόνια: το 2010 λάμβανε διάγνωση για κάποια μορφή αυτισμού ένα στα 110 παιδιά, το 2012 ένα στα 88, ενώ σήμερα λαμβάνει διάγνωση ένα στα 68.

Οι Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος είναι μια ομάδα διαταραχών της ανάπτυξης που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Ο όρος «αυτισμός» ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του.

Στο σεμινάριο αυτό θα κατανοήσουμε την τυπική κλινική εικόνα, τους τρόπους εκδήλωσης, θα μάθουμε τρόπους διδακτικής παρέμβασης και στρατηγικές βελτίωσης.

Σήμερα λέγοντας "Κοινωνική Ιστορία", εννοούμε μια μέθοδο που καταλήγει σε ένα κείμενο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού. Μια "Κοινωνική Ιστορία" ως μέθοδος απαιτεί μελέτη και σεβασμό της οπτικής γωνίας και του τρόπου αντίληψης του ατόμου με αυτισμό.

Μια "Κοινωνική Ιστορία" ως κείμενο, είναι μια μικρή ιστορία με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που περιγράφει καταστάσεις ή γεγονότα, γενικές ιδέες, πολιτισμικές αντιλήψεις ή κοινωνικές δεξιότητες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει νόημα για ανθρώπους με αυτισμό. Με τη λογική αυτή, κάθε "Κοινωνική Ιστορία" απευθύνεται στις ανάγκες και προάγει την κοινωνική κατανόηση κι από τις δυο πλευρές, τόσο των ατόμων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού όσο και εκείνων με τυπική ανάπτυξη, σε μια ισότιμη βάση. Συχνά, το αποτέλεσμα μιας "Κοινωνικής Ιστορίας" είναι η ανανέωση της ευαισθησίας που δείχνει ο κόσμος για τα άτομα με αυτισμό και συγχρόνως η πρόοδος σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των ίδιων των ατόμων με αυτισμό.

Η Carol Gray ξεκίνησε και ανέπτυξε τη χρήση των "Κοινωνικών Ιστοριών" ήδη από το 1991. Έχει γράψει πολλά άρθρα, προτάσεις-προσεγγίσεις και κεφάλαια για τον αυτισμό.

Στο σεμινάριο θα αναπτύξουμε:
Τους στόχους των κοινωνικών ιστοριών
Τη δομή και τους τύπους των προτάσεων
Τη χρήση τους στην εκπαίδευση των παιδιών με Αυτισμό και Asperger
Παραδείγματα - προτάσεις Κοινωνικών Ιστοριών

Εισηγητής: Γεράσιμος Ρούσσος
Επιστημονικός υπεύθυνος Διεπιστημονικού Κέντρου Ειδικής Αγωγής, MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής S.I.T. – Εμψυχωτής, Ειδικευμένος στην Ειδική Αγωγή (Μέθοδοι, διαγνωστικά εργαλεία & ανιχνευτικά test)


Ο Γεράσιμος Ρούσσος είναι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. Αθήνας από το 1989. Είναι εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία και σε διάφορα αναπτυξιολογικά τεστ. Έχει εξειδικευτεί στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης (PORTAGE), στη μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH), στη χρήση αναπτυξιολογικών και αξιολογητικών τεστ και στην διαχείριση συμπεριφοράς. Είναι αναγνωρισμένος συνεργάτης και εξουσιοδοτημένος να χορηγεί το Α' ΤΕΣΤ (τεστ σχολικής ετοιμότητας) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από το 2007. Έχει ολοκληρώσει από το 2007-2010 τις σπουδές του στο τμήμα Ψυχολογίας του Ανοιχτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης.Πιστοποίηση και βεβαίωση παρακολούθησης
Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

Πληροφορίες & Κρατήσεις Θέσεων
Τηλ: 210 6712991 & Κιν: 6945 222972
Υπεύθυνη Κρατήσεων:
Βασιλική Κάση

Πληροφορίες
Ημερομηνία: 06-05-2018
Ώρες: 10:30πμ-2:30μμ
Κόστος Συμμετοχής: 40 €
Early Bird (Ειδική τιμή με έγκαιρη δήλωση-κατάθεση): 30 € (έως τις 23-04-2018)
Φοιτητές: €30
Πόλη: Πάτρα (Astir Hotel)Events around Astir Hotel Patras

Frida Κι Άλλο | η ομάδα Fly Theater τον Μάιο στο act
700 m »

Frida Κι Άλλο | η ομάδα Fly Theater τον Μάιο στο act

Wednesday 21:30 (23 May)
Act Theater Patras, Patras

Μάρτυρας - του Marius von Mayenburg | στο θέατρο act
700 m »

Μάρτυρας - του Marius von Mayenburg | στο θέατρο act

Thursday 21:30 (17 May)
Act Theater Patras, Patras

Μια πορνογραφική σχέση | στο θέατρο act
700 m »

Μια πορνογραφική σχέση | στο θέατρο act

Saturday 21:30 (28 April)
Act Theater Patras, Patras

Παρουσίαση του ΕΙΠΔ στην Πάτρα
700 m »

Παρουσίαση του ΕΙΠΔ στην Πάτρα

Wednesday 20:00 (25 April)
Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Φιλοποιμενος 24, Patras

Γιάφκα presents : Λευκή Συμφωνία live
950 m »

Γιάφκα presents : Λευκή Συμφωνία live

Sunday 20:00 (06 May)
ΓΙΑΦΚΑ, Patras

Μεγάλο Εαρινό Κρητικό Γλέντι Σ.Κ.Φ.Πάτρας
1050 m »

Μεγάλο Εαρινό Κρητικό Γλέντι Σ.Κ.Φ.Πάτρας

Friday 21:30 (27 April)
Αστέρια Live Πάτρας, Patras