δημιουργικό θέατρο για εφήβους

δημιουργικό θέατρο για εφήβους


When?

Start time: Thursday 20:00 (05 October)
End time: Thursday 21:30 (31 May)

Where?

Quilombo Centro Cultural
Σερβίων 10, Ακαδημία Πλάτωνος, Athens

About

- δημιουργικό θέατρο για εφήβους στο Quilombo
(ηλικίες: γυμνασίου/ λυκείου)
- στο εφηβικό μας εργαστήρι η θεωρία της σχετικότητας σκοντάφτει πάνω σ’ ένα ζουμερό λεμόνι. Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγστον εξορίζεται από το σμήνος του και συναντά μια λευκή, ουδέτερη μάσκα. Χορικά από την αρχαία τραγωδία συναντούν τον Ντόριαν Γκρέι του Oscar Wilde. Ιαπωνικά anime διαβάζουν Μπουσκάλια. Το κρινολίνο [το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις crinis (τρίχες) και lin (λινάρι) και το φορούσε η Μαρία Αντουανέτα κατά την εξέγερση στο Palais de Versailles] ταξιδεύει στον 21ο αιώνα και αφηγείται αποσπάσματα από τη «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» του Gombrich. Hρωίδες του Chekhov ακούν μουσική σε headphones. «Tα σταφύλια της οργής» φυτρώνουν στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Ο Νεοπτόλεμος της αρχαίας τραγωδίας συναντά τη Σκάουτ στον αμερικάνικο, ρατσιστικό Νότο (σ.σ. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Harper Lee) κ.α.

-το θέατρο ως τόπος δημιουργίας και έκφρασης της εφηβικής ηλικίας. Έκφραση, δημιουργική σκέψη, καλλιτεχνική διερεύνηση, θεατρική και αισθητική αγωγή αποτελούν στοιχεία- κλειδιά και στόχους της βιωματικής μας αναζήτησης.

-οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται συν-δημιουργοί σκηνικών και παραστατικών δράσεων και αναζητούν νέες μορφές αναπαράστασης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Οι συναντήσεις μας στηρίζονται σε αισθησιοκινητικές/ ψυχοκινητικές ασκήσεις, δραστηριότητες απελευθέρωσης/ συνεργασίας/ εμπιστοσύνης, κινησιολογία θεάτρου, διακειμενικές συνθέσεις (devising) , προσεγγίσεις χαρακτήρων, δραματοποιήσεις, στοιχεία υποκριτικής, αυθόρμητες και κατευθυνόμενες αφηγηματικές τεχνικές κ.α. Το εφηβικό μας εργαστήρι πειραματίζεται και καλλιεργεί την απελευθέρωση του ατόμου και της ομάδας, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, το θέατρο της επινόησης, το σωματικό θέατρο, το θέατρο πλατφόρμα, την εκφραστική κίνηση, το ερευνητικό θέατρο, το θέατρο ντοκιμαντέρ κ.α. με στόχο την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία δια μέσω του θεάτρου.

- στο εργαστήρι μας εμπνεόμεαστε/ ανταμώνουμε/ συμπορευόμαστε με τυχαία και μη ερεθίσματα, λογοτεχνικά και μη κείμενα, θεατρικά έργα, ποιήματα, εικαστικά έργα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, κομμάτια- αποκόμματα της επικαιρότητας και καθημερινά αντικείμενα. Σταδιακά συμμετέχουμε σ’ ένα δημιουργικό ταξίδι- εργαστήρι, όπου η τέχνη του θεάτρου συναντάται με τις υπόλοιπες τέχνες [εικαστικά, μουσική, χορός] και επιδιώκουμε τη δημιουργία δραματοποίησης/ σκηνικών δρώμενων μέσα από τη σύνθεση κειμένων με διαπολιτισμικό και συχνά διεπιστημονικό περιεχόμενο ενοποιώντας δημιουργικά τομείς, όπως το θέατρο, η αισθητική, φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η ιστορία της τέχνης, η κοινωνιολογία, η ειδησεογραφία/ η δημοσιογραφία/ κ.α.

-το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα των έργων είναι συλλογικό δημιούργημα της ομάδας των εφήβων.Τα μέλη της ομάδας μετατρέπονται σε ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και καλλιεργούν νέες μορφές έκφρασης, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα πραγματοποιήσουν – παρουσιάσουν ένα ανοιχτό σκηνικό δρώμενο σε ελεύθερο κοινό.
[πιο αναλυτικά:
Πώς θα δημιουργήσουμε τη δομή; Πώς θα δομήσουμε και θα αποδομήσουμε μια θεατρική δράση;
Στη διάρκεια της χρονιάς θα επικεντρωθούμε σε τρεις διαφορετικές φάσεις εξελικτικής πορείας: α) ενεργοποίηση εκφραστικών μέσων, αισθησιοκινητική απελευθέρωση, δημιουργία ομάδας, σύλληψη και διερεύνηση ερεθισμάτων (stimuli), β) βιωματική έκφραση ερεθισμάτων, σύνθεση εμπνεύσεων, ιδεοθύελλες, σκηνοθετική εφαρμογή, κείμενα, ήχοι, διάλογοι, σκηνικά, ιδέες, γ) δραματουργική πρόθεση, κείμενο, περάτωση σκηνικής δράσης, παρουσίαση σε κοινό. Η μορφή της παράστασης έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή.]
------------------------------

- κάθε Πέμπτη, Οκτώβριος- Μάιος 2018

- διδάσκει η Δήμητρα Νικολοπούλου θεατρική παιδαγωγός/ εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, ιστορικός τέχνης, επικοινωνιολόγος.

-πληροφορίες/ εγγραφές:
τηλ: 6972581445
inbox: Dimitra Papillon, Melina Tarasiou , Ομάδα κουτί- δημιουργικό θέατρο, abarizaEvents around Quilombo Centro Cultural

2nd Kizombada Dansensual in Athens 2018
200 m »

2nd Kizombada Dansensual in Athens 2018

Friday 23:00 (19 January)
Athinais Cultural Center, Athens

Athens - XMAS RAVE Party - 23 December 2017
350 m »

Athens - XMAS RAVE Party - 23 December 2017

Saturday 23:55 (23 December)
Black Box Methodia, Athens

Another Earth - Greek Techno Festival *Local Heroes*
Festival
350 m »

Another Earth - Greek Techno Festival *Local Heroes*

Saturday 22:00 (20 January)
Black Box Methodia, Athens

Proud Seniors Greece 80s Dance Party - Christmas Bazaar
450 m »

Proud Seniors Greece 80s Dance Party - Christmas Bazaar

Sunday 19:00 (17 December)
Garage Bar, Athens

Χοροεσπερίδα Α.Ε. Καλλιθέας στον Βοτανικό
400 m »

Χοροεσπερίδα Α.Ε. Καλλιθέας στον Βοτανικό

Saturday 23:30 (30 December)
Βοτανικός / Votanikos, Athens

1η Συναυλία Έτους 2017-18
450 m »

1η Συναυλία Έτους 2017-18

Saturday 17:00 (16 December)
L.A. Theater (Life & Art), Athens

Η ριμάδα του άγιου Ευάγγελου στο Δυναμό
400 m »

Η ριμάδα του άγιου Ευάγγελου στο Δυναμό

Saturday 21:30 (16 December)
Δυναμό, Athens