δημιουργικό θέατρο για εφήβους

δημιουργικό θέατρο για εφήβους


When?

Start time: Thursday 20:00 (05 October)
End time: Thursday 21:30 (31 May)

Where?

Quilombo Centro Cultural
Σερβίων 10, Ακαδημία Πλάτωνος, Athens
Art

About

- δημιουργικό θέατρο για εφήβους στο Quilombo
(ηλικίες: γυμνασίου/ λυκείου)

-κάθε Πέμπτη 20.00- 21.30 στο Quilombo
(Οκτώβριος - Μάιος 2018)

- στο εφηβικό μας εργαστήρι η θεωρία της σχετικότητας σκοντάφτει πάνω σ’ ένα ζουμερό λεμόνι. Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγστον εξορίζεται από το σμήνος του και συναντά μια λευκή, ουδέτερη μάσκα. Χορικά από την αρχαία τραγωδία συναντούν τον Ντόριαν Γκρέι του Oscar Wilde. Ιαπωνικά anime διαβάζουν Μπουσκάλια. Το κρινολίνο [το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις crinis (τρίχες) και lin (λινάρι) και το φορούσε η Μαρία Αντουανέτα κατά την εξέγερση στο Palais de Versailles] ταξιδεύει στον 21ο αιώνα και αφηγείται αποσπάσματα από τη «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» του Gombrich. Hρωίδες του Chekhov ακούν μουσική σε headphones. «Tα σταφύλια της οργής» φυτρώνουν στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Ο Νεοπτόλεμος της αρχαίας τραγωδίας συναντά τη Σκάουτ στον αμερικάνικο, ρατσιστικό Νότο (σ.σ. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Harper Lee) κ.α.

-το θέατρο ως τόπος δημιουργίας και έκφρασης της εφηβικής ηλικίας. Έκφραση, δημιουργική σκέψη, καλλιτεχνική διερεύνηση, θεατρική και αισθητική αγωγή αποτελούν στοιχεία- κλειδιά και στόχους της βιωματικής μας αναζήτησης.

-οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται συν-δημιουργοί σκηνικών και παραστατικών δράσεων και αναζητούν νέες μορφές αναπαράστασης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Οι συναντήσεις μας στηρίζονται σε αισθησιοκινητικές/ ψυχοκινητικές ασκήσεις, δραστηριότητες απελευθέρωσης/ συνεργασίας/ εμπιστοσύνης, κινησιολογία θεάτρου, διακειμενικές συνθέσεις (devising) , προσεγγίσεις χαρακτήρων, δραματοποιήσεις, στοιχεία υποκριτικής, αυθόρμητες και κατευθυνόμενες αφηγηματικές τεχνικές κ.α. Το εφηβικό μας εργαστήρι πειραματίζεται και καλλιεργεί την απελευθέρωση του ατόμου και της ομάδας, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, το θέατρο της επινόησης, το σωματικό θέατρο, το θέατρο πλατφόρμα, την εκφραστική κίνηση, το ερευνητικό θέατρο, το θέατρο ντοκιμαντέρ κ.α. με στόχο την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία δια μέσω του θεάτρου.

- στο εργαστήρι μας εμπνεόμαστε/ ανταμώνουμε/ συμπορευόμαστε με τυχαία και μη ερεθίσματα, λογοτεχνικά και μη κείμενα, θεατρικά έργα, ποιήματα, εικαστικά έργα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, κομμάτια- αποκόμματα της επικαιρότητας και καθημερινά αντικείμενα. Σταδιακά συμμετέχουμε σ’ ένα δημιουργικό ταξίδι- εργαστήρι, όπου η τέχνη του θεάτρου συναντάται με τις υπόλοιπες τέχνες [εικαστικά, μουσική, χορός] και επιδιώκουμε τη δημιουργία δραματοποίησης/ σκηνικών δρώμενων μέσα από τη σύνθεση κειμένων με διαπολιτισμικό και συχνά διεπιστημονικό περιεχόμενο ενοποιώντας δημιουργικά τομείς, όπως το θέατρο, η αισθητική, φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η ιστορία της τέχνης, η κοινωνιολογία, η ειδησεογραφία/ η δημοσιογραφία/ κ.α.

-το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα των έργων είναι συλλογικό δημιούργημα της ομάδας των εφήβων.Τα μέλη της ομάδας μετατρέπονται σε ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και καλλιεργούν νέες μορφές έκφρασης, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα πραγματοποιήσουν – παρουσιάσουν ένα ανοιχτό σκηνικό δρώμενο σε ελεύθερο κοινό.
[πιο αναλυτικά:
Πώς θα δημιουργήσουμε τη δομή; Πώς θα δομήσουμε και θα αποδομήσουμε μια θεατρική δράση;
Στη διάρκεια της χρονιάς θα επικεντρωθούμε σε τρεις διαφορετικές φάσεις εξελικτικής πορείας: α) ενεργοποίηση εκφραστικών μέσων, αισθησιοκινητική απελευθέρωση, δημιουργία ομάδας, σύλληψη και διερεύνηση ερεθισμάτων (stimuli), β) βιωματική έκφραση ερεθισμάτων, σύνθεση εμπνεύσεων, ιδεοθύελλες, σκηνοθετική εφαρμογή, κείμενα, ήχοι, διάλογοι, σκηνικά, ιδέες, γ) δραματουργική πρόθεση, κείμενο, περάτωση σκηνικής δράσης, παρουσίαση σε κοινό. Η μορφή της παράστασης έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή.]
------------------------------

- κάθε Πέμπτη, Οκτώβριος- Μάιος 2018

- διδάσκει η Δήμητρα Νικολοπούλου θεατρική παιδαγωγός/ εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, ιστορικός τέχνης, επικοινωνιολόγος.

Είναι ένα ψάρι που φορά πολύχρωμα παπούτσια. Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε Εξάρχεια και Αμπελόκηπους, ενώ ξεκίνησε θέατρο & θεατρικό παιχνίδι από τα εφηβικά της ακόμη χρόνια. Θυμάται ακόμη τον ρόλο της Έμιλυ στη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ. Πέρασε στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα από το Καποδιστριακό με ένα όμορφο διάλειμμα στο Universite de Metz στη βορειοανατολική Γαλλία & στο τμήμα “Ιnformation et Communication Culturelle”. Επιστρέφοντας εισήχθη στο τμήμα «Ιστορίας & Αρχαιολογίας» της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Τότε ξεκίνησε εντατικά θέατρο. Η αρχή έγινε στο «Εξ αρχής», ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα θεατρικής έκφρασης- σκηνικών αυτοσχεδιασμών σε Ελλάδα, & Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μethod Acting Center- Paris, La Fabrique κ.α.
Έχει αποφοιτήσει από το τριετές τμήμα «Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού» του «Θεάτρου της Ημέρας». Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Θεατρική Αγωγή» στο Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2017 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές Υποκριτικής- Σκηνοθεσίας στο Open University of Cyprus. Παράλληλα, είναι θεωρητικός- ιστορικός τέχνης, αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας & συγκεκριμένα του τμήματος «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης».
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο London International School of Performing Arts (London/ Berlin), σωματικό θέατρο/ physical theatre στο Duende School of Ensemble Physical Theatre, αρχαίου δράματος καθώς και ποικίλα σεμινάρια θεατρικής και σωματικής έκφρασης, κιναισθητικής, μουσικοκινητικής, δραματοθεραπείας. Σε εικαστικό επίπεδο, έχει λάβει μαθήματα σκηνογραφίας, δημιουργίας μαριονέτας, κατασκευής κούκλας, δημιουργίας θεατρικής μάσκας & σεμινάρια καλλιτεχνικών κατασκευών.
Το 2014 επιχείρησε την πρώτη της επιμέλεια εικαστικής έκθεσης και άρχισε να διερευνά το πεδίο της site specific performance γύρω από το έργο του γλύπτη Petros. Στο παρελθόν εργαζόταν ως δημοσιογράφος (έντυπα και διαδίκτυο), ενώ συμμετείχε στην δημιουργική ομάδα ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα κι εξωτερικό (ταξίδια σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή κ.α.). Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε επίσης με συνεντεύξεις/ πορτρέτα & θέματα τέχνης & πολιτισμού. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ενώ αναζητά κατά καιρούς τις ευεργετικές δράσεις της yoga. Η ίδια χαλαρώνει δημιουργώντας κοσμήματα.
Από το 2015 διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο στα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ από το 2010 είναι σταθερή συνεργάτης του Θεάτρου της Ημέρας.
Συνεργάζεται επίσης με θέατρα, εκδοτικούς οίκους (Μεταίχμιο κ.α.), καλλιτεχνικούς χώρους, θεατρικές εταιρείες, ωδεία, ομάδες έκφρασης & επικοινωνίας, σχολεία στο πλαίσιο σκηνικών δρώμενων, θεατρικών, θεατροπαιδαγωγικών και μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, θεατρικού/ εικαστικού παιχνιδιού κ.α.

...........................................................................................

-πληροφορίες/ εγγραφές:
τηλ: 6972581445
inbox: Dimitra Papillon, Melina Tarasiou , Ομάδα κουτί- δημιουργικό θέατρο, abarizaEvents around Quilombo Centro Cultural

Street Legacy 2017 | Waveomatics Crew 5 Years Anniversary
Party
700 m »

Street Legacy 2017 | Waveomatics Crew 5 Years Anniversary

Saturday 02:00 (23 December)
El Galpon -Multiespacio Cultural, Athens

Gramatik live in Athens - Sat 25/11
Music
800 m »

Gramatik live in Athens - Sat 25/11

Saturday 20:00 (25 November)
GAZI MUSIC HALL, Athens

Vermingod, Foray Between Ocean, Aetherian, Blessed By Perversion
Other
800 m »

Vermingod, Foray Between Ocean, Aetherian, Blessed By Perversion

Saturday 15:00 (20 January)
MODU, Athens

Brutality Over Sanity 6
Conference
800 m »

Brutality Over Sanity 6

Sunday 15:00 (03 December)
MODU, Athens

Η Παράσταση του ΧοροΧρόνου
Art
1050 m »

Η Παράσταση του ΧοροΧρόνου

Wednesday 21:15 (20 December)
ΧοροXρόνος, Athens

Kreator / Decapitated / Dagoba live in Greece!20 &21 Ιανουαριου
Music
1100 m »

Kreator / Decapitated / Dagoba live in Greece!20 &21 Ιανουαριου

Saturday 19:00 (20 January)
Piraeus 117 Academy, Athens

Septicflesh στο Piraeus 117 Academy Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
Music
1100 m »

Septicflesh στο Piraeus 117 Academy Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

Saturday 19:00 (17 February)
Piraeus 117 Academy, Athens

Therion live in Greece! Θεσ/νικη 8/3/2018 & Αθηνα 9/3/2018!
Conference
1100 m »

Therion live in Greece! Θεσ/νικη 8/3/2018 & Αθηνα 9/3/2018!

Thursday 12:00 (08 March)
Piraeus 117 Academy, Athens