δημιουργικό θέατρο για εφήβους

δημιουργικό θέατρο για εφήβους


When?

Start time: Thursday 20:00 (02 November)
End time: Thursday 21:30 (31 May)

Where?

Quilombo Centro Cultural
Σερβίων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, Athens

About

- δημιουργικό θέατρο για εφήβους στο Quilombo
(ηλικίες: γυμνασίου/ λυκείου)

-κάθε Πέμπτη 20.00- 21.30 στο Quilombo
(Οκτώβριος - Μάιος 2018)

- στο εφηβικό μας εργαστήρι η θεωρία της σχετικότητας σκοντάφτει πάνω σ’ ένα ζουμερό λεμόνι. Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγστον εξορίζεται από το σμήνος του και συναντά μια λευκή, ουδέτερη μάσκα. Χορικά από την αρχαία τραγωδία συναντούν τον Ντόριαν Γκρέι του Oscar Wilde. Ιαπωνικά anime διαβάζουν Μπουσκάλια. Το κρινολίνο [το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις crinis (τρίχες) και lin (λινάρι) και το φορούσε η Μαρία Αντουανέτα κατά την εξέγερση στο Palais de Versailles] ταξιδεύει στον 21ο αιώνα και αφηγείται αποσπάσματα από τη «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» του Gombrich. Hρωίδες του Chekhov ακούν μουσική σε headphones. «Tα σταφύλια της οργής» φυτρώνουν στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Ο Νεοπτόλεμος της αρχαίας τραγωδίας συναντά τη Σκάουτ στον αμερικάνικο, ρατσιστικό Νότο (σ.σ. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Harper Lee) κ.α.

-το θέατρο ως τόπος δημιουργίας και έκφρασης της εφηβικής ηλικίας. Έκφραση, δημιουργική σκέψη, καλλιτεχνική διερεύνηση, θεατρική και αισθητική αγωγή αποτελούν στοιχεία- κλειδιά και στόχους της βιωματικής μας αναζήτησης.

-οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται συν-δημιουργοί σκηνικών και παραστατικών δράσεων και αναζητούν νέες μορφές αναπαράστασης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Οι συναντήσεις μας στηρίζονται σε αισθησιοκινητικές/ ψυχοκινητικές ασκήσεις, δραστηριότητες απελευθέρωσης/ συνεργασίας/ εμπιστοσύνης, κινησιολογία θεάτρου, διακειμενικές συνθέσεις (devising) , προσεγγίσεις χαρακτήρων, δραματοποιήσεις, στοιχεία υποκριτικής, αυθόρμητες και κατευθυνόμενες αφηγηματικές τεχνικές κ.α. Το εφηβικό μας εργαστήρι πειραματίζεται και καλλιεργεί την απελευθέρωση του ατόμου και της ομάδας, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, το θέατρο της επινόησης, το σωματικό θέατρο, το θέατρο πλατφόρμα, την εκφραστική κίνηση, το ερευνητικό θέατρο, το θέατρο ντοκιμαντέρ κ.α. με στόχο την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία δια μέσω του θεάτρου.

- στο εργαστήρι μας εμπνεόμαστε/ ανταμώνουμε/ συμπορευόμαστε με τυχαία και μη ερεθίσματα, λογοτεχνικά και μη κείμενα, θεατρικά έργα, ποιήματα, εικαστικά έργα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, κομμάτια- αποκόμματα της επικαιρότητας και καθημερινά αντικείμενα. Σταδιακά συμμετέχουμε σ’ ένα δημιουργικό ταξίδι- εργαστήρι, όπου η τέχνη του θεάτρου συναντάται με τις υπόλοιπες τέχνες [εικαστικά, μουσική, χορός] και επιδιώκουμε τη δημιουργία δραματοποίησης/ σκηνικών δρώμενων μέσα από τη σύνθεση κειμένων με διαπολιτισμικό και συχνά διεπιστημονικό περιεχόμενο ενοποιώντας δημιουργικά τομείς, όπως το θέατρο, η αισθητική, φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η ιστορία της τέχνης, η κοινωνιολογία, η ειδησεογραφία/ η δημοσιογραφία/ κ.α.

-το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα των έργων είναι συλλογικό δημιούργημα της ομάδας των εφήβων.Τα μέλη της ομάδας μετατρέπονται σε ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και καλλιεργούν νέες μορφές έκφρασης, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα πραγματοποιήσουν – παρουσιάσουν ένα ανοιχτό σκηνικό δρώμενο σε ελεύθερο κοινό.
[πιο αναλυτικά:
Πώς θα δημιουργήσουμε τη δομή; Πώς θα δομήσουμε και θα αποδομήσουμε μια θεατρική δράση;
Στη διάρκεια της χρονιάς θα επικεντρωθούμε σε τρεις διαφορετικές φάσεις εξελικτικής πορείας: α) ενεργοποίηση εκφραστικών μέσων, αισθησιοκινητική απελευθέρωση, δημιουργία ομάδας, σύλληψη και διερεύνηση ερεθισμάτων (stimuli), β) βιωματική έκφραση ερεθισμάτων, σύνθεση εμπνεύσεων, ιδεοθύελλες, σκηνοθετική εφαρμογή, κείμενα, ήχοι, διάλογοι, σκηνικά, ιδέες, γ) δραματουργική πρόθεση, κείμενο, περάτωση σκηνικής δράσης, παρουσίαση σε κοινό. Η μορφή της παράστασης έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή.]
------------------------------

- κάθε Πέμπτη, Οκτώβριος- Μάιος 2018

- διδάσκει η Δήμητρα Νικολοπούλου θεατρική παιδαγωγός| εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού| iστορικός τέχνης| επικοινωνιολόγος.
...........................................................................................

-πληροφορίες/ εγγραφές:
τηλ: 6972581445
inbox: Dimitra Papillon, Melina Tarasiou , Ομάδα κουτί- δημιουργικό θέατροEvents around Quilombo Centro Cultural

Borderline Festival
Festival
150 m »

Borderline Festival

Saturday 20:30 (21 April)
EDW Creative Workshops, Athens

Συναυλία Tsiri Band Classic
250 m »

Συναυλία Tsiri Band Classic

Sunday 21:00 (25 February)
Δυναμό, Athens

Κρητική βεγγέρα
300 m »

Κρητική βεγγέρα

Sunday 17:30 (25 February)
Το λαΐνι, Athens

Αυτοσχεδιασμός, σύγχρονος χορός και baroque μουσική
300 m »

Αυτοσχεδιασμός, σύγχρονος χορός και baroque μουσική

Monday 20:00 (05 March)
Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα, Athens

We are Anonymous - RAVE Party | Athens
400 m »

We are Anonymous - RAVE Party | Athens

Saturday 23:59 (17 March)
Black Box Methodia, Athens

Disco Night with Joanne Marnezi and The Creatures Of The Night
400 m »

Disco Night with Joanne Marnezi and The Creatures Of The Night

Sunday 21:00 (18 March)
Black Box Methodia, Athens

Η Ελληνική Αγωγή πάει στο θέατρο!
450 m »

Η Ελληνική Αγωγή πάει στο θέατρο!

Monday 21:00 (05 March)
Altera Pars, Athens